Smittestopp-app får varsel om pålegg

Datatilsynet har varslet Folkehelseinstituttet (FHI) om vedtak om pålegg knyttet til appen Smittestopp.

  • E24
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Bakgrunnen for varselet er at Datatilsynet mener det er mangler ved behandlingsprotokoll og risiko- og sårbarhetsanalysen som er gjort i forbindelse med app-løsningen.

Formålet med appen er angitt som «digital smittesporing».

Det er ifølge Datatilsynet ikke godt nok.

– Appen har i realiteten flere formål slik som oppsporing og varsling om covid-19-smitte, overvåkning av befolkningens bevegelser, analysearbeid og forskning. Dette skal fremgå av en protokoll, sier direktør Bjørn Erik Thon i en melding tirsdag kveld.

FHI mottok fredag varselet om pålegget. På sine nettsider skriver FHI at de er enige at appen reiser flere «personvernmessige problemstillinger»

– Vi presiserer at appens to formål gjennomgående er kommunisert i all kommunikasjon rundt appen, både i personvernerklæringen, konsekvensvurderingen for personvern (DPIA), nyhetssaker og tekster på nett, i intervjuer og pressekonferanser. Appens to formål er også nedfelt i forskrift. Det at dette er formulert for overordnet i behandlingsprotokollen skal vi selvfølgelig endre umiddelbart, sier fungerende assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet i en oppdatering på nettsiden.

Datatilsynet fortsetter med kontrollsaken mot FHI og appen Smittestopp. Tilsynet skal se videre på problemstillinger rundt formål, nytteverdi, innsamling og lagring av personopplysninger, heter det i meldingen.

Les mer om kontrollsaken mot Smittestopp på Datatilsynets nettsider

Les også:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Choco Loco gikk konkurs selv med kontantstøtte

  2. Fire av fem får under 50.000 kroner i kontantstøtte

  1. Datatilsynet
  2. Smittestopp
  3. Folkehelseinstituttet
  4. App
  5. Personvern
BT anbefaler

Sommeren er våt, og strømmen er dyr. Hvordan henger det sammen?

For deg som sliter med logikken i tomme vannmagasiner og skyhøye strømpriser, under alle regnbygene.

LES SAKEN