Støttepakken til oljenæringen får blandet mottakelse

Skatteendringene kan bidra til «mat på bordet og arbeid til folket», sier CCB-sjef Øyvind Atle Langedal. NHO mener pakken ikke er god nok.

Publisert: Publisert:
Øyvind Atle Langedal (t.v.), sjef på CCB på Ågotnes utenfor Bergen, tror skattepakken som ble lagt frem torsdag vil være langt viktigere enn kuttet i oljeproduksjonen som ble lansert i går. Til høyre: hovedtillitsvalgt Espen Cornell Jacobsen i CCB.
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Torsdag la regjeringen frem forslag til en tiltakspakke for oljenæringen.

Blant annet vil oljeselskapene kunne skrive av investeringer umiddelbart, som medfører at skatteregningen vil bli utsatt.

Tiltaket ventes å kunne frigi 100 milliarder kroner til investeringer i år og til neste år, ifølge regjeringen.

Øyvind Atle Langedal, sjef for forsyningsbasen CCB på Ågotnes utenfor Bergen, er positiv til tiltakspakken som ble lagt frem torsdag.

– Hvis selskapene kan skrive av investeringer i prosjekter på ett år vil det bidra til at de opprettholder mange av prosjektene. Installasjonsprosjekter, vedlikeholdsprosjekter, det er dette som gir oss mat på bordet og arbeid til folket, sier Øyvind Atle Langedal, sjef for CCB.

Han understreker at det gjenstår å se hvorvidt oljeselskapene faktisk viderefører prosjekter.

– Men jeg opplever dette som et godt tiltak, sier Langedal.

Også hovedtillitsvalgt Espen Cornell Jacobsen i CCB er positiv til forslaget. Han håper tiltakene etter hvert kan bidra til ny industri, for eksempel CO₂-lagring på Kollsnes.

Kværner, som blant annet driver verftet på Stord, har en litt avventende holdning til pakken.

– Det er positivt at regjeringen sier så tydelig at det er viktig å opprettholde aktiviteten i denne næringen. Så vil vi følge nøye med fremover. Syretesten blir om den skaper nye prosjekter eller ikke, sier Torbjørn Andersen, pressetalsperson i Kværner.

For Kværners virksomhet, både på Stord og ellers i landet, vil det være avgjørende at det kommer inn nye prosjekter fremover, sier han.

-Ikke godt nok

Runar Rugtvedt, bransjesjef for olje- og leverandørindustrien i NHO-foreningen Norsk Industri, er i utgangspunktet positiv til pakken.

– Vi føler oss hørt. Spesielt for leverandørindustrien er dette viktig, sier Rugtvedt i en kommentar like etter pakken ble kjent.

Han mener forslaget går langt i samme retning som det bransjen etterspurte. Han tror tiltaket kan bidra til å bremse den ventede nedgangen i leverandørindustrien fremover.

– Av de prosjektene vi vet om som har vært under planlegging, er det mange som er velegnet for norsk leverandørindustri, sier han.

Litt senere på dagen torsdag kommer NHO-sjef Ole Erik Almlid med følgende beskjed, på vegne av NHO og medlemsbedriftene i Norsk Olje og Gass: Pakken er ikke god nok.

Almlid trekker spesielt frem utbyggingsplaner som skal omfattes av pakken må leveres innen utgangen av 2021, mens bransjen ønsket seg en frist til utgangen av 2022. Det andre ankepunktet er at det samtidig kuttes i friinntekten, noe Almlid beskriver som «svært alvorlig».

Kutter samtidig i produksjonen

Onsdag kveld gikk regjeringen også inn for å kutte i oljeproduksjonen. Fra juni skal produksjonen kuttes med rundt 250.000 fat pr. dag, og i andre halvår skal det kuttes 134.000 fat pr. dag.

Langedal på CCB på Ågotnes er mindre begeistret for produksjonskuttet, men tror ikke det vil gi så store konsekvenser for leverandørnæringen.

– Hvis de smører det jevnt utover alle felt så vil det ikke slå så hardt på oss som leverandørbedrifter. Det blir litt mindre produksjon, og de trenger kanskje litt mindre forsyninger, men det blir ikke noe dramatisk, tror jeg, sier han.

Langedal tror skattepakken som ble lansert torsdag vil være langt viktigere enn produksjonskuttet.

– Det som gjør utslag er hvis man kutter i prosjekter. Der er jo det man prøver å unngå med denne skattepakken. Det er nok mye viktigere enn effekten av produksjonskuttet, sier han.

Hør podkast om den dramatiske situasjonen oljenæringen befinner seg i nå:

Publisert: