SV ut mot foreslått millionlønn på Stortinget

Stortinget foreslår en lønnsøkning som for første gang vil gi representantene over én million i lønn. SV vil heller gå i motsatt retning.

REAGERER: Torgeir Knag Fylkesnes i SV er sterkt imot at stortingsrepresentantene skal tjene over en million kroner.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Coronapandemien bidro til at stortingsrepresentantene i fjor ikke fikk lønnsøkning. Det skal de etter planen kompenseres for nå.

I år foreslår nemlig Stortingets godtgjøringsutvalg å øke lønnene deres med 2,7 prosent, samt å legge inn en økning på 1,7 prosent for fjoråret.

Det vil medføre at stortingsrepresentantene for første gang havner over en million kroner i årslønn.

– Vi mener at det er veldig viktig at ikke stortingsgodtgjørelsen er for høy, at den ikke beveger seg inn i de gruppene i landet som har de høyeste inntektene. Det mener vi er et galt signal, sier SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til VG.

Ønsker lønnstak

SV foreslår å regelfeste at lønnen aldri skal opp på et nivå hvor representantene er blant de ti prosent høyest lønnede i Norge. Det innebærer i år et tak på 868.000 kroner.

– Jeg tror ikke at folk ønsker at stortingsrepresentantene skal være blant de ti prosent høyest lønnede i landet. Vi er valgt av folket, men skal også være en del av folket, mener Fylkesnes.

Lønnen er i dag på 987.997 kroner. I henhold til forslaget fra utvalget vil lønnen justeres opp til 1.032.838 kroner – en økning på cirka 45.000 kroner.

– SV har i mange år ment at lønnsøkningen til stortingsrepresentantene må styres mye strengere. De har hatt en høyere lønnsvekst enn andre grupper i samfunnet, sier nestlederen.

SV ønsker også å avvikle godtgjøringsutvalget. Partiet vil heller at stortingsrepresentantenes lønn justeres årlig med tilsvarende det en arbeidstager med gjennomsnittslønn fikk foregående år.

SE OGSÅ: Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen omtaler pendlerbolig-saken som grov og sier politiet burde se på saken.

– Påvirker ikke

Fylkesnes anser det ikke som relevant at stortingsrepresentantenes lønn skal være konkurransedyktig med privat sektor.

– Jeg har to argumenter imot det. Det ene er at min erfaring ikke er at folk engasjerer seg i partipolitikken og blir med i lokallag, står på stand, lager vafler, er i kommunestyrer og melder seg til demokratisk arbeid på grunn av lønn. Sånn bør det heller aldri bli, sier Fylkesnes.

– Det andre er at hvis det resonnementet skal holde stikk, må godtgjørelsen være skyhøy, sånn at de aller rikeste ikke skal tape på å være stortingsrepresentant. Det skjønner alle blir helt absurd. Jeg tror ikke dette påvirker hvem som velger å påta seg verv.

Utvalget foreslår også å øke statsministerens lønn med samme prosentsats, opp til 1.814.454 kroner, samt regjeringsmedlemmenes lønn opp til 1.474.056 kroner.

Forslaget skal nå til behandling i presidentskapet.

Hvis forslaget vedtas, vil stortingsrepresentantenes lønn ha gått opp cirka 282.000 kroner på ti år (siden mai 2011).

SE OGSÅ: VG-kommentator Tone Sofie Aglen forklarer hvorfor saken om stortingspresident Eva Kristin Hansen sine misforståelser om pendlerbolig er spesiell.

Publisert: