Første havvindpark uten statsstøtte skal bygges

Det tyske vindkraftselskapet RWE skal betale Danmark 3,8 milliarder kroner for å produsere vindkraft.

Illustrasjonsbilde som viser Equinors Hywind Buchan vindmølleanlegg utenfor Skottland.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

RWE har vunnet konsesjonsrunden til å bygge en offshore havvindpark utenfor Danmark.

Det er første gangen et havvindprosjekt har fått tillatelse til å bygge uten statsstøtte, ifølge danske myndigheter.

Flere vindkraftselskaper har tidligere meldt at de vil bygge havvindparker uten statsstøtte, men ingen prosjekter har så langt blitt realisert.

Det tyske selskapet RWE har bundet seg til å betale den danske staten 3,8 milliarder kroner for å produsere vindkraft. Ifølge pressemeldingen fra selskapet må beløpet betales innen noen få år.

Dette blir Danmarks største havvindpark. Flere selskaper ga bud for å bygge parken med en minimumspris på kun 0,01 øre per kilowattime.

Den danske vindparken har fått navnet Thor og er et av tre store havvind-prosjekter som danskene vil ha på plass innen 2030. Dette ble bestemt av det danske energidepartementet i 2018, og var et forslag alle de politiske partiene stilte seg bak.

Vindparken bygges i nordvesthavet utenfor Danmark, rundt 20 kilometer fra land. Anlegget er forventet å stå ferdig mellom 2025 og 2027.

Forventet kapasitet ligger på mellom 800 og 1000 megawatt. Til sammenligning har Norges to testvindmøller utenfor Karmøy en kapasitet på rundt 6 megawatt.

Grafen viser nedbetalingsplanen selskapet RWE har til den danske stat.
Vattenfall vil bygge første havvindpark uten statsstøtte
Publisert: