Yngve Slyngstad blir sjef for Akers investeringsvirksomhet

Kjell Inge Røkkes Aker har ansatt den tidligere oljefondssjefen som sjef for Aker Asset Management. Målet er å etablere et fond på totalt 100 milliarder euro.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert Publisert

Det skriver Aker i en melding tirsdag morgen.

– Aker og Aker Horizons har sammen arbeidet med å utvikle muligheter innenfor aktiv kapitalforvaltning og har gjort store fremskritt på kort tid. For å lykkes trengs en dyktig leder, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker og konsernsjef Kristian Røkke i Aker Horizons i en felles uttalelse.

– Yngve Slyngstad er en ener innenfor aktiv kapitalforvaltning, med imponerende resultater. Vi er glade for at Yngve har takket ja til å ta totalansvaret, og vi inspireres av hans ambisjoner, fortsetter de to Aker-toppene.

Slyngstad var sjef for Oljefondet frem til september i fjor, da Nicolai Tangen overtok jobben.

I den nye jobben vil Slyngstad få i oppgave å bygge Aker Asset Management (AAM) til å bli en sentral del av Akers portefølje fremover.

Blir eier

– God avkastning for investorer vil i årene som kommer først og fremst oppnås ved å koble den finansielle kapitalen nærmere industriell kompetanse. Muligheten for å levere kapitalforvaltning med høy langsiktig avkastning vil være bedre med en base i industriell kunnskap, sier Slyngstad i meldingen.

– Jeg ser frem til å lede arbeidet med å bygge og utvikle AAM til å bli en global organisasjon som leverer investeringsstrategier basert på dyp industriell innsikt.

Slyngstad tiltrer 1. mars, og vil eie fem prosent av aksjene i Aker Asset Management.

Slyngstad trekker frem at verden står overfor et energiskifte med store investeringsmuligheter.

– Samspillet mellom ledende industriselskaper og de store globale investorene må til for å realisere de store prosjektene som akselererer overgangen til nullutslippssamfunnet, sier han.

– Målet er å etablere fond på totalt 100 milliarder euro som vil investere i lønnsomme klimaløsninger som skaper verdier, fortsetter Slyngstad.

Summen tilsvarer i overkant av 1.000 milliarder kroner etter dagens kronekurs.

Var med å bygge opp Oljefondet

Med inntreden i industrikonsernet vil Slyngstad slutte i jobben hos Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet.

– Jeg har vært utrolig heldig som har fått være med på å bygge opp Oljefondet. Verdiene har mer enn hundredoblet seg siden vi startet forvaltningsorganisasjonen i 1998. Fondet vil bli stående som et av de viktigste fundamentene for samfunnet som vår generasjon fikk lagt ned, sier Slyngstad i en pressemelding fra Oljefondet.

Oljefondssjef Nicolai Tangen sier at Slyngstad har vært «ekstremt viktig» for utviklingen av NBIM.

– Jeg er enormt takknemlig for at han fortsatte i fondet etter at han fratrådte som leder og sørget for kompetanseoverføring og veiledning til meg. Det er fantastisk at han skal bli værende i Norge for å berike kapitalforvaltningsmiljøet basert her, sier Tangen.

Satser på kapitalforvaltning

Aker startet det nye området tidligere i høst. Virksomhetsområdet skal drive med aktiv kapitalforvaltning.

Aker Venture Capital og Aker Private Equity skal være de første initiativene, skrev Kjell Inge Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen i et brev til aksjonærene i november.

Blant mulighetene som har blitt nevnt er en storstilt fornybarsatsing i Narvik. Planene inkluderte både batteriproduksjon og datasenter. Her har Aker anslått at 50 milliarder kroner trolig må investeres for å realisere planene.

I november lanserte Aker også en plattform for investeringer i industriell teknologi og materialer i Bergen.

Venture Capital og Private Equity har fått en egen plass selskapsorganiseringen, som nå består av virksomhetsområdene Financial Holdings, Industrial Holdings og Asset Management.

I sistnevnte blir altså den tidligere oljefondsjefen Yngve Slyngstad ny sjef.

Nye grønne satsinger

De siste årene har Aker og Kjell Inge Røkke utvidet virksomheten fra å satse tungt på olje og gass gjennom selskaper som Aker BP og Aker Solutions, til også å satse mye på nye energiløsninger.

Aker har etablert eierselskapet Aker Horizons, som blant annet satser på fornybar energi, og flere andre børsnoterte selskaper:

 • Aker Offshore Wind, som skal utvikle havvindanlegg
 • Aker Carbon Capture, som satser på fangst og lagring av CO₂
 • Aker Clean Hydrogen, som skal produsere hydrogen
Publisert
 1. Aker
 2. Yngve Slyngstad
 3. Kjell Inge Røkke
 4. Aker Horizons
BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. «Et knippe gamle helter viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen»

 2. Disse to vil det samme. Dette sier sportssjefen om ny Kristiansen-kontrakt.

 3. Dette skal avsløre den neste smittebølgen

 4. Vei er stengt i helgen: Flere bilister melder om kaos

 5. Hun har en klar melding til de som tapte makt­kampen i Bergen Høyre

 6. Blir klærne rene på 30 grader? Vaskeeksperten svarer.