Norsk olje og gass sier ja til ny oljeskatt

Norsk olje og gass har bestemt seg for å støtte innføring av kontantstrømskatt på norsk sokkel.

Anniken Hauglie er administrerende direktør i Norsk olje og gass.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det er klart etter et styremøte i Norsk olje og gass mandag.

– Næringen deler i stor grad regjeringens analyser av effekten av forslaget. Det sikrer et nøytralt skattesystem og forutsigbarhet for næringen, sier administrerende direktør Anniken Hauglie.

– Samtidig vil det være enkeltelementer i forslaget vi vil komme tilbake til i høringsrunden, som for eksempel forslagets virkning for fremtidig leting, sier hun.

Også NHO annonserer sin støtte til skatteomleggingen mandag kveld.

Det overraskende skatteforslaget ble lagt fram av regjeringen under stort hemmelighetskremmeri tirsdag i forrige uke, mindre enn to uker før valget.

Les også

Analytiker om forslaget til ny oljeskatt: – Påvirker ingen investeringsbeslutninger

Hovedgrepet i forslaget er innføring av en kontantstrømskatt for petroleumssektoren. Målet med omleggingen er ifølge regjeringen å sikre et strammere og mer nøytralt skatteregime på sokkelen der bedriftene ikke får incentiv til å investere i ulønnsomme prosjekter.

Med det nye systemet ventes selskapene å få 45 milliarder kroner mer å rutte med i 2022. Men dette er bare en kortsiktig effekt, og på sikt ventes det nye regimet å øke skatteinntektene til staten med syv milliarder kroner i året.

Skaper politisk splid

Etter en tenketid har NHO nå kommet frem til at skatteopplegget virker nøytralt, slik at investeringer som er lønnsomme før skatt, også er lønnsomme etter skatt.

– Det er bra, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til NTB.

Arbeiderpartiet og Fellesforbundet har tidligere signalisert støtte til forslaget.

Flere er imidlertid kritisk til effekten av omleggingen.

Les også

Ny oljeskatt: – For nye felt ser dette gunstig ut

– Forslaget til en ny oljeskatt er ikke en klimaseier, men en ny milliardfest for oljeindustrien, fremholdt MDGs Lan Marie Berg overfor VG søndag.

Naturvernforbundet mente først regjeringens forslag virket «veldig bra», men har siden snudd – etter å ha gjennomgått detaljene.

– Det så ut til et nøytralt system hvor leterefusjonsordningen fjernes, men det er jo ikke helt riktig, sa leder Truls Gulowsen til Aftenbladet/E24 i helgen:

– Det nye forslaget vil ha en boost-effekt for oljeselskapene på kort sikt som vi så i koronapakken. Med full avskriving på ett år, gis selskapene mer kapital på kort sikt, mens statens oppside skyves lenger fram i tid enn det som har vært tilfellet med den eksisterende ordningen, fortsatte han.

Les også

Oljeskattepakken kan være en gave til aksjonærene i Aker BP

Frp-leder Sylvi Listhaug har også angrepet regjeringens forslag, da fra en helt annen innfallsvinkel – hun sier det vil ramme norske arbeidsplasser og sende «verdiene ut av landet til oljesjeiker i Midtøsten».

– Med dette forslaget kan jeg si med en gang at regjeringen ikke vil overleve denne budsjetthøsten om de skal gjøre det opp med oss, sa Listhaug til E24 etter at regjeringen annonserte forslaget.

Publisert: