NTS-storeier Helge Gåsø hevder aksjonærgruppe vil «slakte» selskapet

Laksemilliardæren tror aksjonærgruppen som vil kaste ham ut av NTS-styret, planlegger å selge selskapets aksjer i Norway Royal Salmon. Motparten beskylder Gåsø og resten av det sittende styret for manglende likebehandling av aksjonærene.

GÅR HARDT UT: Flere aksjonærer vil ha NTS-storeier Helge Gåsø (t.v.) ut av styret i laksekonsernet. Her corona-hilser han på tidligere fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) under åpningen av en ny dypvannskai på Frøya i fjor sommer.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Jeg føler de grunnleggende kanskje vil slakte NTS.

Det sier Helge Gåsø, største eier i laksekonsernet NTS, i et intervju med bransjenettstedet iLaks fredag.

Uttalelsene falt etter en dramatisk generalforsamling i NTS samme dag, der Gåsø og sønnen Anders, som eier 37 prosent av selskapet, på overraskende vis nedkjempet et forsøk fra en gruppe aksjonærer på å kaste dem ut av styret.

Den Rørvik-baserte aksjonærgruppen som samlet kontrollerer nær halvparten av selskapet, har også varslet et bud på 105 kroner aksjen for NTS, tilsvarende 13,2 milliarder kroner.

NTS eier 68 prosent av den børsnoterte oppdretteren Norway Royal Salmon (NRS), og har annonsert planer om en sammenslåing av dette selskapet med sitt heleide Salmonor.

En skriftlig uttalelse fra aksjonærgruppen har fått aksjemarkedet til å spekulere i at de også er åpne for å selge NTS eller selskapets NRS-aksjer, og dermed har særlig sistnevntes aksjekurs skutt i været de siste ukene.

– Hva legger du i at de vil slakte selskapet, og hva er den spekulasjonen basert på?

– Det er ikke noe jeg vet, men de har jo ikke kommet ut med hva planen deres er. Vi har invitert til samtaler, men de møter ikke. De er fryktelig opptatt av å få et styre der de har flertall, og da er det nærliggende å tro at de vil selge NRS, sier Gåsø til E24.

Reagerer på at meglerhus møtte opp

Mens både NTS og Salmonor har base i Rørvik i Ytre Namdalen, har NRS hovedkontor i Trondheim og oppdrettsanlegg i Troms og Finnmark.

– Denne aksjonærgruppen jobber for å ha et lokalt selskap, og hvis de selger NRS, så blir man jo utelukkende sittende med Salmonors virksomhet i Namdalen, sier Gåsø, som selv er fra oppdrettsøya Frøya ytterst i Trondheimsfjorden.

– Men hvorfor vil en sammenslåing med NRS påvirke Salmonor negativt? Blir hovedkontoret lagt til Trondheim?

– Nei, plassering av hovedkontor er ikke bestemt. En fusjon vil skape mange nye arbeidsplasser i Namdalen, sier Gåsø.

Han anser det som «litt spesielt» at aksjonærgruppen møtte opp på fredagens generalforsamling med to rådgivere fra meglerhuset Carnegie.

– Det er ikke vanlig å møte på generalforsamling med finansielle rådgivere, så jeg regner med at de hadde planlagt et styremøte i etterkant hvis de vant, for å iverksette et salg av NRS, sier Gåsø.

NEDERLAG: Salmonor-sjef Vibecke Bondø (bak) var blant opprørerne som forsøkte å kaste Helge Gåsø (t.v.) ut av styret på fredagens generalforsamling.

– Det er jo det vi frykter, og det er nok det småaksjonærene som støttet oss har fryktet også, legger han til.

– Hvorfor er du mot et salg av NRS?

– Fordi det vil ikke være verdiskapende. Her har vi alle jobbet for å skape et oppdrettsselskap som produserer 100.000 tonn laks. Hvorfor stoppe rett før vi endelig er der, og bare selge unna?

– Men NRS-kursen steg jo kraftig da markedet så muligheten for et salg? Og så falt den igjen da du beholdt plassen i styret. Det ser ut som markedet vurderer det som mer verdiskapende at dere selger aksjene?

– Kanskje i det korte bildet. Det spørs hvor lange briller man har på, sier Gåsø.

Aksjonærgruppen: – Frykter å bli innelåst

I intervjuet med iLaks uttaler Gåsø at eierkonflikten har skapt «fryktelig uro» blant de rundt 1.200 ansatte, og at folk spekulerte i om de hadde en jobb i morgen hvis «de andre» hadde vunnet frem på generalforsamlingen.

– Hvem er det som skulle ha mistet jobben hvis aksjonærgruppen vant frem?

– Jeg formulerte meg nok litt feil i det intervjuet, men det er klart at flere som jobber på hovedkontoret til NTS er bekymret. Hvis man selger NRS, forsvinner jo en del av den aktiviteten som man er i ferd med å bygge opp, sier Gåsø.

Sentralt i aksjonærgruppen som byr på NTS, står oppdrettsfamiliene Bondø, Williksen, Dolmen og Emilsen.

ØNSKER NYTT STYRE: Nils M. Williksen er en av NTS-aksjonærene som vil ha Helge Gåsø ut av styret.

Etter å ha blitt forelagt Gåsøs utspill, skriver gruppen i en felles uttalelse til E24:

«Alle aksjonærene er nok enige i at det er uheldig med uro, og vi ønsker alle å gjøre det vi mener er best for aksjonærene, de ansatte og samarbeidspartnere samtidig som vi sikrer virksomheten i de lokalsamfunn der konsernet opererer».

«For oss handler ikke dette om noe annet enn at vi, som representerer rundt halvparten av aksjene i selskapet, mener at det er behov for et nytt styre i selskapet», skriver gruppen videre.

«Vi har sett med uro på at NTS har kjørt et løp der det sittende styret ikke synes å ivareta interessene for aksjonærfelleskapet som helhet, og der mange større aksjonærer frykter å bli sittende innelåst i en aksje uten likviditet og med økende usikkerhet rundt likebehandling av aksjonærene».

Gruppen avviser at det handler om å «slakte» selskapet, men derimot om å sikre aksjonærverdier.

«Vi tror alle involverte er like opptatte av å skape arbeidsplasser, sikre lokal verdiskaping og bygge lokalsamfunn», avsluttes det med.

Duket for omkamp

Forslaget om å kaste Gåsøene og styreleder Odd Reidar Øie fra styret ble nedstemt med et knapt flertall på 50,13 prosent, etter at opprører Hans Martin Storø byttet side i siste liten.

Gåsø gir NTS-sjef Harry Bøe mye av æren for å ha samlet støtte blant småaksjonærer i Namdalen i forkant av generalforsamlingen.

Lørdag ble det kjent at opprørerne krever omkamp om styrevalget på en ny generalforsamling, fordi de hevder fredagens vedtak var ugyldig.

Nevnte Storø, som ble valgt inn som nytt styremedlem fredag, har indikert at han byttet side delvis fordi han anså det som uholdbart at Gåsø og andre store eiere som konsernsjef Bøe og styreleder Øie ikke skulle være representert i styret.

– I mine øyne var det helt unaturlig å foreslå et styre som kun representerte 48 prosent av eierne, slik de gjorde, og med kun ett uavhengig styremedlem. Det går klart imot børsens anbefalinger om god eierstyring, sier Gåsø.

– Du vil snart få et bud på 105 kroner som verdsetter aksjene dine til 4,9 milliarder. Vurderer du å selge?

– Jeg vil se budet før jeg tar stilling til det, sier Gåsø.

Publisert: