Facebook-varsler til Senatet: – Svekker demokratiet vårt

Facebook-varsleren Frances Haugen vitnet i Senatet og gjentok påstandene om at selskapet setter profitt fremfor samfunnets beste. Toppsjef Mark Zuckerberg tar kraftig til motmæle.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Søkelyset har nok en gang blitt rettet mot Facebook etter at Haugen, en tidligere produktsjef i selskapet, sto frem som varsler.

– Jeg er her fordi jeg mener Facebook skader barn, skaper skiller og svekker demokratiet vårt, sa hun i høringen i Senatet tirsdag.

Hun hevdet videre at Facebook – som ifølge AP har rundt 2,8 milliarder brukere verden over – holder tilbake informasjon, og også deler informasjon som de vet er skadelig for samfunnet, fordi de setter vekst og inntjening fremfor alt.

Bakgrunn: – Facebook tenker mer på profitt enn sikkerhet

VITNER: Frances Haugen i Senatets handelskomité tirsdag.

Anoreksi-innhold

Hun viser til at dokumentene hun lekket til Wall Street Journal, underbygger dette. Dokumentene er blant annet interne rapporter som har avdekket at Facebook har en sterk negativ innvirkning på barn og unge. Hun bruker algoritmene som leder barn fra sunne oppskrifter til anorektisk innhold som et eksempel.

– Facebook vet at de leder unge brukere til anoreksi-innhold, sier hun.

– Det er ingen som holder Mark (Zuckerberg journ.anm.) ansvarlig, fortsetter hun og viser til hvor mektig den tidligere sjefen hennes er i bransjen.

Zuckerberg har i et langt innlegg på Facebook kommentert Haugens påstander i høringen. Han skriver at det er nedslående å oppleve at Facebooks forskning blir «tatt ut av sammenhengen».

– Flere av påstandene holder ikke vann. Hvis vi ville ignorere forskning, hvorfor oppretter vi da et eget forskningsprogram for å forstå disse spørsmålene i utgangspunktet? Hvis vi gir blaffen i skadelig innhold, hvorfor har vi ansatt flere mennesker som jobber med slike spørsmål enn noe annet selskap?

I sin åpning av Haugens høring i Senatet sammenlignet den demokratiske senatoren Richard Blumenthal Haugens lekkasje med da tobakksindustrien ble avslørt for å ha tilbakeholdt informasjon om skadevirkningene av sigaretter. Han krevde at Zuckerberg må møte i Senatet selv.

KOM MED SKARP KRITIKK: Den demokratiske senatoren Ed Markey under høringen med Facebook-varsler Frances Haugen i Senatet tirsdag.

Frances Haugen etterlyste eksternt tilsyn med giganten og at Facebook selv går med på å dele mer informasjon om hvordan de går frem for å nå sine brukere.

– Kjernen i saken er at ingen kan forstå Facebooks destruktive valg bedre enn Facebook selv, fordi det bare er Facebook som får lov til å se under panseret, sier hun i sitt skriftlige vitnemål, som er frigitt før høringen.

Zuckerberg avviste også påstandene om manglende innsyn i sitt innlegg og sier selskapet har laget bransjeledende standarder for innsyn og rapporter om hva de holder på med.

Haugen sa videre at hun mener dokumentene hun har gitt til Kongressen beviser at Facebook «gjentatte ganger har villedet folk» om hva deres egen forskning viser om temaer som barns sikkerhet og deres rolle når det kommer til spredningen av ekstreme budskap.

Fikk støtte fra flere senatorer

Haugen fikk støtte av flere senatorer både under og etter høringen, skriver New York Times. Ifølge nyhetsbyrået AP signaliserte senatorene at de nå vil jobbe iherdig for å få på plass lover som regulerer sosiale medier.

– Jeg har sjelden, om ikke aldri, sett eller hørt et så troverdig eller overbevisende vitne i en sak som er så vanskelig og utfordrende, sa senator Blumenthal under en pressekonferanse like etter høringen.

Den demokratiske senatoren Ed Markey uttrykte også støtte til Haugen under høringen:

– Her er min beskjed til Zuckerberg: Din tid med å invadere vårt privatliv, promotere skadelig innhold og å ta barn som bytte er over. Du kan jobbe med oss, eller ikke jobbe med oss, men vi vil ikke lenger tillate at selskapet ditt skader våre barn, våre familier og vårt demokrati.

Til de grunnleggende påstandene fra Haugen om at Facebook alltid prioriterer profitt fremfor sikkerhet og trygghet skriver Zuckerberg:

– Det er rett og slett ikke sant.

Han viser til endringen Facebook gjorde som førte til at folk fikk se flere meldinger fra venner og familie fremfor viralvideoer.

– Vi gjorde det vel vitende om at folk ville bruke mindre tid på Facebook, men forskningen viste at det var det rette å gjøre for folks velvære. Vil et selskap som fokuserer på profitt fremfor folk gjøre noe slikt?

Facebook etter høringen: Vil etablere standardregler

Høringen i Senatet foregikk mindre enn et døgn etter at Facebook og underproduktene Instagram og WhatsApp var nede i rundt syv timer, noe som berørte milliarder av brukere.

I en uttalelse gjengitt av amerikanske medier før Zuckerbergs svar ble publisert gjorde Facebook-talsperson Lena Pietsch er forsøk på å male et bilde av Haugen som en person som ikke hadde tilstrekkelig innsyn i de mange sakene hun vitnet om.

– Vi er ikke enige i karakteristikkene hun kom med i de mange temaene hun vitnet om. Til tross for dette er vi enige om én ting: Det er på tide å etablere standardregler for internett.

Hun mener i stedet at det er Kongressen som må ta ansvar.

– Det er 25 år siden reglene for internett har blitt oppdatert. I stedet for å vente på at bransjen skal ta samfunnsmessige avgjørelser som lovgiverne bør fatte, er det på tide at Kongressen tar grep, fortsetter hun.

Har du lyst å fjerne dine gamle statusoppdateringer på Facebook?

Publisert: