Storbritannia sanksjonerer oligarker – inkludert Chelsea-eier Abramovitsj

Storbritannia innfører sanksjoner og fryser eiendelene til syv russiske oligarker. Det inkluderer Chelsea-eier Roman Abramovitsj, som dermed ikke får solgt fotballklubben.

Chelsea-eier Roman Abramovitsj har frem til nå ikke vært direkte rammet av sanksjoner.
Publisert: Publisert:

Det melder myndighetene i Storbritannia.

Storbritannia kommer til å fryse eiendelene han har i landet, og han vil ikke få lov til å gjøre transaksjoner med britiske personer og virksomheter. Abramovitsj blir også ilagt innreiseforbud.

I tillegg kommer en av Abramovitsj forretningspartnere, Oleg Deripaska, til å bli ilagt de samme sanksjonene.

I et dokument publisert av Storbritannias regjering omtales Abramovitsj som en «pro-Kremlin oligark».

– Abramovitsj er knyttet til en person som er eller har vært involvert i å destabilisere Ukraina og å undergrave og true den territoriale integriteten, suverenitet og uavhengighet til Ukraina, nemlig Vladimir Putin, som Abramovitsj har hatt et nært forhold i flere tiår, skriver de britiske myndighetene i dokumentet.

Abramovitsj har gjentatte ganger avvist at han har en nær tilknytning til Putin eller den russiske staten, og at han ikke har gjort noe som rettferdiggjør sanksjoner.

Syv oligarker sanksjoneres

I tillegg Abramovitsj og Deripaska blir fem andre russiske oligarker også ilagt sanksjoner av Storbritannia:

  • Igor Sechin, administrerende direktør i Rosneft
  • Andrey Kostin, styreleder i VTB Bank
  • Alexei Miller, administrerende direktør i Gazprom
  • Nikolai Tokarev, direktør for statseide Transneft
  • Dmitri Lebedev, styreleder for Bank Rossiya

– Det kan ikke være noen trygg havn for de som har støttet Putins grusomme angrep på Ukraina, sier statsminister Boris Johnson i en uttalelse.

– Dagens sanksjoner er det siste trinnet i Storbritannias urokkelige støtte til det ukrainske folket. Vi vil være hensynsløse i å forfølge dem som muliggjør drap av sivile, ødeleggelse av sykehus og ulovlig okkupasjon av allierte, fortsetter han.

Dette er det siste av en rekke sanksjoner Storbritannia har innført mot Russland etter at landet invaderte Ukraina.

De britiske sanksjonene retter seg mot over 200 russiske enkeltpersoner, bedrifter og datterselskaper, ifølge myndighetene. De sikter mot flere deler av Russlands økonomi, blant annet forsvarsindustrien, banksektoren og transportbransjen.

Les også

Viser fingeren til Roman Abramovitsjs kameraer

Chelsea får fortsatt spille

Dagens sanksjoner ville hatt store konsekvenser for Chelsea, siden fotballklubben er en av Abramovitsjs britiske eiendeler som fryses. Det innebærer at han ikke får solgt klubben, slik han har planlagt.

Men regjeringen i Storbritannia har innført en lisens som gjør det mulig for klubben å fortsette å spille kamper.

«Dette inkluderer tillatelser for klubben til å fortsette å spille kamper og annen fotballrelatert aktivitet som igjen vil beskytte Premier League, den bredere fotballpyramiden, lojale fans og andre klubber,» står det i meldingen.

«Lisensen vil bli holdt under kontinuerlig vurdering og vi vil jobbe tett med fotballmyndighetene,» heter det videre.

Lisensen er publisert på regjeringens nettsider, men den inkluderer en rekke restriksjoner.

Restriksjonene innebærer blant annet at Chelsea ikke kan selge flere billetter eller klubbeffekter. Klubben kan heller ikke signere nye spillere eller gi ut nye kontrakter, ifølge The Guardian. De som eier sesongbilletter kan imidlertid fortsatt benytte seg av disse.

Vil selge Chelsea

Abramovitsj uttalte nylig at han vil selge Chelsea, etter at han først sa at han gir fra seg kontrollen over den engelske fotballklubben. Han sa i den forbindelse at han alltid har valgt å ta avgjørelser som er til det beste for klubben.

– I den nåværende situasjonen, har jeg derfor tatt avgjørelsen om å selge klubben, fordi jeg mener det er det til det beste for klubben, de ansatte, og sponsorene og partnerne, skrev han i  en pressemelding.

Forbes anslår Abramovitsj’ nettoformue til 9,4 milliarder pund. Beløpet tilsvarer 111 milliarder kroner.

Han er største eier i Evraz, som er Russlands største stålprodusent. I tillegg har han eierskap i verdens største produsent av raffinert nikkel, Norilsk Nicklel.

Dette er en oligark
Publisert: