Inflasjonstall fyrte opp Wall Street

Ferske inflasjonstall sendte S&P 500 til sitt høyeste nivå på tre måneder. – Folk vil juble, men jeg er ikke sikker på om det er riktig, sa sjeføkonom om markedets reaksjon.

Optimisme på Wall Street etter ferske inflasjonstall.
Publisert: Publisert:

Pilene pekte oppover for de tre toneangivende indeksene på Wall Street gjennom hele handelsdagen. Slik så det ut ved børsslutt:

  • Dow Jones opp 1,6 prosent
  • Nasdaq opp 2,9 prosent
  • S&P 500 opp 2,1 prosent

Dermed steg S&P 500 til sitt høyeste nivå på tre måneder, ifølge CNBC.

Aller størst oppgang fikk teknologitunge Nasdaq, der tek-giganter som Meta steg 5,8 prosent, Amazon steg 3,5 prosent og Apple steg 2,6 prosent.

Samtidig har vix-indeksen, som kalles fryktindeksen, falt 2,04 basispunkter til 19,73. Så lav har ikke indeksen vært siden 1. april.

Vix-indeksen måler forventede svingninger på den brede S&P 500-indeksen de neste 30 dagene. Den vil typisk stige kraftig i perioder med stor uro og frykt på børsene, og falle i perioder med lave svingninger.

Inflasjonsfyrt oppgang

Optimismen kommer etter at de ferske inflasjonstallene for juli i USA var lavere enn ventet.

Inflasjonen endte på 8,5 prosent i juli målt mot samme måned i fjor. På forhånd hadde analytikerne ventet at inflasjonen skulle dempe seg til 8,7 prosent, ifølge Bloomberg.

Kjerneinflasjonen, som måler prisveksten sett bort fra mat- og energipriser, kom inn på 5,9 prosent – også lavere enn ventet.

– Folk vil juble over disse tallene, og jeg forstår det. Reaksjonen i dag er helt som man kunne vente, men jeg er ikke sikker på om den er riktig, Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Andreassen peker på at det som ligger i bunnen er et bilde med lav arbeidsledighet og akselerasjon i lønnsveksten, hvor kjerneinflasjonen på 5,9 fremdeles er høy selv om den holdt seg på samme nivå som i juni.

Særlig energiprisene bidrar til at prisveksten ikke er like sterk som i juni.

– Grunnen til problemet er ikke høye priser på bensin eller mat. Det går over. Inflasjonsproblemet blir ikke løst før økonomien går nedover, og det vil ikke tolkes positivt av markedet, sier Andreassen.

Prisveksten i USA har ligget på de høyeste nivåene på over 40 år i flere måneder, og i juni klatret inflasjonen videre til 9,1 prosent.

Tiåringen i USA falt 10 basispunkter på tallslippet, mens toåringen falt 20 basispunkter, ifølge Infront TDN Direkt. Også i Europa falt rentene betraktelig, og tysk tiåring handles onsdag ettermiddag til 0,85 prosent.

Elon Musk selger unna Tesla-aksjer

Onsdag morgen ble det kjent at Tesla-sjef Elon Musk har solgt 7,92 millioner aksjer i Tesla, til en verdi av 6,88 milliarder dollar.

Det tilsvarer rundt 67 milliarder kroner.

Salget har skjedd mellom 5. og 9. august, og Musk står nå igjen med 155,04 millioner aksjer i Tesla, ifølge Reuters.

Musk skrev på Twitter tirsdag at han forbereder seg på å bli tvunget til å kjøpe Twitter.

Tesla-aksjen steg 3,9 og Twitter steg 3,7 prosent.

Publisert: