Italias stats— og finansminister Mario Monti var teknokraten som tok over etter Silvio Berlusconi på et tidspunkt hvor landets statsrenter var dramatisk høye.

I desember i fjor var det mange analytikere som snakket høyt om at Italia var i ferd med å komme i en lignende situasjon som Hellas.

Rentenivået har falt tilbake

Økonomiprofessoren skulle forsøke å stabilisere den økonomiske situasjonen, og mye tyder på at tilliten nå er i ferd med å komme tilbake til gjeldstyngede økonomiske stormakter som Spania og Italia.

For Italias del har rentenivået har falt tilbake og stabilisert seg på rundt fem prosent, etter å ha vaket rundt syv prosent i desember i fjor. Under et besøk i Tokyo onsdag gjorde Monti utrykk for at eurokrisen nå er i ferd med å gå mot slutten.

— Eurosonen har gjennomgått en stor krise, men jeg tror nå at den nå snart er over, sier han, i følge nyhetsbyrået Bloomberg.

- Vi er gjennom det verste

Den europeiske sentralbankens sjenerøse låneprogram har ført til at det er blitt pumpet flere hundre milliarder euro inn i det europeiske banksystemet, samtidig som det er klart at Hellas vil få utbetalt nye kriselån. Dette har bidratt til å øke tilliten til at situasjonen i eurosonen er i ferd med å bli bedre.

— Verdensøkonomien er på bedringens vei, og selv om det fremdeles er åpenbare risikoer virker det som om vi er gjennom det verste i Europa, sier sjeføkonom Tim Condon i ING Financial Markets i Singapore til nyhetsbyrået.

Til tross for at det makroøkonomiske bildet ser ut til å bedres noe, sliter de søreuropeiske landene med problemene de massive sparetiltakene har ført til i realøkonomien for folk flest.

Kutt i offentlige arbeidsplasser, lønninger og pensjoner har ført til en kraftig oppbremsing i den økonomiske utviklingen, og arbeidsledigheten er skyhøy. I Spania har den passert 23 prosent.

OECD mener at det er nødvendig med minst 1000 milliarder euro for å bygge det de omtaler som en økonomisk brannmur rundt de gjeldstyngede landene.

Treg bedring i USA

Arbeidsledighet er også USAs sentralbanksjef Ben Bernankes største bekymring. I USA er arbeidsledigheten 8,3 prosent, og Bernanke tror den fortsatt vil være høy i noen år til.

— Det kan fortsatt gå noen år før arbeidsledigheten kommer tilbake på et mer normalt nivå. Før vi får en kraftigere vekst enn det vi har sett så langt, vil det fremdeles ta en del tid, sier han.