Ombudet mener gavekort er bra å gi bort til jul, blant annet fordi mottakeren da naturlig nok kan velge hva vedkommende selv skal ha, og ikke minst fordi man får mer for pengene i romjulssalget.

Da er ekstra viktig å spørre selgeren om gavekortet kan brukes på salgsvarer, lyder rådet fra Forbrukerombudet. Kjøperen bør også sjekke om kortet har begrenset gyldighet. Hvis ikke annet er sagt, skal det gjelde i tre år.

Liten skrift

Det er også verdt å sjekke om man kan få en tilgodelapp dersom man ikke bruker hele beløpet på gavekortet med én gang.

— Les alt med liten skrift på gavekortet! er budskapet fra Forbrukerombudet.

Ei heller for bytting av varer finnes det lovbestemte rettigheter, og butikkene kan bestemme vilkårene selv.

— Det er alltid lurt å be om byttekort, passe på kvitteringen og kontakte butikken så fort som mulig, råder Forbrukerombudet.

Må være ubrukt

I noen tilfeller får man ikke byttet varen om emballasjen er brutt, og varen må uansett være ubrukt og uten skader for at man skal få byttet den. Ofte går det ikke an å bytte hygieneartikler, kroppsnære klær, særlig ømfintlige varer eller varer som taper seg raskt i verdi. Derfor er rådet å avtale spesielt med selgeren hvis man kjøper slike varer.

Oftest vil en selger godta at du bytter til en dyrere vare hvis man betaler mellomlegget. Hvis man derimot bytter til en billigere vare, kan man ikke få penger tilbake - men man kan kreve en tilgodelapp. Hvis ikke annet er sagt, er denne gyldig i tre år.

Forbrukerombudet minner også om at angrerettloven gjelder ved salg utenom fast utsalgssted. Det kan være dørsalg, messer, postordre - og ikke minst på handel via nettet. Denne loven gir 14 dagers angrerett.