Frykt for Berlusconi sender renten opp

Politisk kaos i Italia ryster finansmarkedene.

Publisert Publisert

Italias statsminister Mario Monti holder det helt åpent om han stiller som statsministerkandidat ved valget tidlig neste år. Foto: YVES HERMAN, REUTERS, NTB SCANPIX

Italias statsminister Mario Monti (til venstre) holder det helt åpent om han stiller som statsministerkandidat ved valget tidlig neste år. Skandalerammede Silvio Berlusconi ble på sin side tvunget til å trekke seg som statsminister for ett år siden, men er nå innstilt på å stille til valg for en femte periode som statsminister. Det reagerer markedene på. Foto: Pier Paolo Cito, Ap, NTB scanpix

  • Østgårdsgjelten

Rentene på den italienske statsgjelden steg mandag formiddag markant og aksjekursene falt på alle europeiske børser bortsett fra Oslo Børs.

Det er den uklare politiske situasjonen i Italia som utløser ny uro i finansmarkedene.

Markedene reagerer

Renten på tiårige italienske statslån (statsobligasjoner) steg med nærmere 0,3 prosentpoeng og lå ved 10-tiden på 4,77 prosent.

Uroen trakk også opp renten på spanske statslån.

Europeiske aksjekurser falt i gjennomsnitt 0,3 prosent, mens Milano-børsen falt 2,4 prosent like etter åpningen mandag morgen.

Nyvalg i februar?

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi varslet i helgen at hans parti trekker den parlamentariske støtten til ekspertregjeringen til Mario Monti.

— Eksperimentet med en teknokratregjering er over, dessverre med fullstendig negativt resultat, sa Berlusconi.

Det fikk statsminister Monti til å varsle at han går av når parlamentet har vedtatt statsbudsjettet for 2013, etter planen senest i april.

Les også

EU bekymret for nyvalg i Italia

Montis beslutning betyr trolig at det blir holdt valg i februar eller mars. Teknokratregjeringens mandatperiode utløper i april.

Dårlige meningsmålinger

Berlusconi utelukker ikke at han kan komme til å stille som statsministerkandidat for en femte periode. Men meningsmålinger gir den 76 år gamle milliardæren små sjanser til å lykkes, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Analytikere sier til nyhetsbyrået Reuters at den italienske renteoppgangen kan bli kortvarig hvis Monti likevel skulle komme til å stille til valg.

Monti overtok regjeringsmakten i november i fjor da Berlusconi ble tvunget til å gå av etter å ha mistet støtte i nasjonalforsamlingen.

Budsjettkutt gir resultater

Montis regjering består av eksperter, ikke politikere og har gjennomført flere innstramningstiltak.

Italias statsgjeld har passert 2000 milliarder euro (over 15 000 mrd. kr).

Statsgjelden fortsetter å vokse fra 120,1 prosent av samlet produksjon (bruttonasjonalproduktet) i fjor til anslått 126,3 prosent i år og 127,8 prosent i 2014.

Monti-regjeringens Innstramningspolitikken har likevel gitt resultater.

Overskuddet i statsbudsjettet før betaling av renter og avdrag på statsgjelden, har vokst fra 1,8 prosent av samlet produksjon i fjor til anslått 4,7 prosent i år og 5,9 prosent neste år.

Publisert

Skandalerammede Silvio Berlusconi ble tvunget til å trekke seg som statsminister for ett år siden, men er innstilt på å stille til valg for en femte periode som statsminister. ------------- Foto: ALESSANDRA TARANTINO, AP, NTB SCANPIX