Rentene på den italienske statsgjelden steg mandag formiddag markant og aksjekursene falt på alle europeiske børser bortsett fra Oslo Børs.

Det er den uklare politiske situasjonen i Italia som utløser ny uro i finansmarkedene.

Markedene reagerer

Renten på tiårige italienske statslån (statsobligasjoner) steg med nærmere 0,3 prosentpoeng og lå ved 10-tiden på 4,77 prosent.

Uroen trakk også opp renten på spanske statslån.

Europeiske aksjekurser falt i gjennomsnitt 0,3 prosent, mens Milano-børsen falt 2,4 prosent like etter åpningen mandag morgen.

Nyvalg i februar?

Tidligere statsminister Silvio Berlusconi varslet i helgen at hans parti trekker den parlamentariske støtten til ekspertregjeringen til Mario Monti.

— Eksperimentet med en teknokratregjering er over, dessverre med fullstendig negativt resultat, sa Berlusconi.

Det fikk statsminister Monti til å varsle at han går av når parlamentet har vedtatt statsbudsjettet for 2013, etter planen senest i april.

Montis beslutning betyr trolig at det blir holdt valg i februar eller mars. Teknokratregjeringens mandatperiode utløper i april.

Dårlige meningsmålinger

Berlusconi utelukker ikke at han kan komme til å stille som statsministerkandidat for en femte periode. Men meningsmålinger gir den 76 år gamle milliardæren små sjanser til å lykkes, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Analytikere sier til nyhetsbyrået Reuters at den italienske renteoppgangen kan bli kortvarig hvis Monti likevel skulle komme til å stille til valg.

Monti overtok regjeringsmakten i november i fjor da Berlusconi ble tvunget til å gå av etter å ha mistet støtte i nasjonalforsamlingen.

Budsjettkutt gir resultater

Montis regjering består av eksperter, ikke politikere og har gjennomført flere innstramningstiltak.

Italias statsgjeld har passert 2000 milliarder euro (over 15 000 mrd. kr).

Statsgjelden fortsetter å vokse fra 120,1 prosent av samlet produksjon (bruttonasjonalproduktet) i fjor til anslått 126,3 prosent i år og 127,8 prosent i 2014.

Monti-regjeringens Innstramningspolitikken har likevel gitt resultater.

Overskuddet i statsbudsjettet før betaling av renter og avdrag på statsgjelden, har vokst fra 1,8 prosent av samlet produksjon i fjor til anslått 4,7 prosent i år og 5,9 prosent neste år.

Skandalerammede Silvio Berlusconi ble tvunget til å trekke seg som statsminister for ett år siden, men er innstilt på å stille til valg for en femte periode som statsminister. -------------
ALESSANDRA TARANTINO, AP, NTB SCANPIX