Det verdensomspennende kjemikalieselskapet BASF har lagt inn bud på alle aksjene i Pronova BioPharma som er notert på Oslo Børs, melder selskapet i en børsmelding.

Pronova BioPharma lager produkter basert på omega 3.

Basf byr 12,5 kroner per aksje. Det prissetter selskapet til nær 3,8 milliarder kroner.

På eiersiden i Pronova BioPharma er blant annet milliardær Johan H. Andresen gjennom Hercules Private Equity-fond. Andresen er én av eierne i fondet som eier 50 prosent av aksjene i Pronova BioPharma.

Investor og forretningsmann Christen Sveaas' selskap Kistefos og Kistefos Investment eier tilsammen 9,1 prosent av aksjene i omega 3-selskapet, mens 0,3 prosent av aksjene eies av styret og ledelse. Disse eierne besitter tilsammen nær 60 prosent av aksjene og alle har forhåndsakseptert budet. Det gjenstår nå å se hvor mange av de resterende aksjonærene som vil akseptere.

Aksjen stiger på børs

Etter børsåpning onsdag har aksjen klokken 11.05 steget 4,58 prosent på Oslo Børs og handles for 12,55 kroner aksjen.

— Overtakelsen vil styrke vår posisjon i det raskt voksende og svært lønnsomme markedet for omega-3 fettsyrer, sier Michael Heinz, styremedlem i BASF, i børsmeldingen.

Både styret og ledelse i Prononva Bio Pharma anbefaler oppkjøpet og BASF vil etter planen gjennomføre det i første kvartal neste år. Dette er forutsatt at over 90 prosent av aksjonærene sier ja og at oppkjøpet blir godkjent av norske myndigheter.