Fanger har i flere år blitt brukt som organdonorer i forbindelse med henrettelsene.

Men nå vil landets myndigheter innføre et nytt system slik at man ikke lenger er avhengig av organer fra fangene, opplyser en forsker i Kinas helsedepartement.

Uttalelsene står på trykk i det siste nyhetsbrevet til Verdens helseorganisasjon.

— Et system med organtransplantasjoner som hviler på dødsdømte fanger, er ikke etisk eller bærekraftig, sier forskeren Wang Haibo.

Det nye systemet skal senest lanseres i begynnelsen av neste år, samtidig som det gamle systemet skal «fases ut», ifølge Wang.

Kina har lenge lovet endringer på feltet, men høy etterspørsel og en kronisk knapphet på donorer har ført til at fangene fortsatt er en viktig kilde til organer.

Kina la i 2007 ned forbud mot salg og kjøp av menneskelige organer. To år senere presenterte myndighetene en nasjonal ordning som skulle bidra til flere organer.

Men etterspørselen er fortsatt langt høyere enn tilbudet. Om lag 1,5 millioner kinesiske pasienter antas å trenge transplantasjoner hvert år, mens bare 10.000 gjennomføres, ifølge offentlig statistikk.

Kina henrettet om lag 4.000 fanger i fjor, 50 prosent færre enn i 2007, ifølge stiftelsen Duihua, som har base i USA. (©NTB)