Fossefall og stjernelys? Noen vil bade ute. Andre vil helst ha naturen inn. Enkelte vil gjenskape velværefølelsen fra spa-hotellene hjemme hos seg selv.

Det spørs hva som må til for at man skal ha det bra: Et spartansk spa – eller et spa hvor det ikke er spart på noe?

Stadig flere velger å bruke plass og penger på store baderom som også kan bli et komfortabelt innredet hvilerom. Med eller uten badstu. I leiligheter ofres kanskje et kott eller et soverom. Eneboliger kan få eget tilbygg. Men de fleste kan bare drømme om et spa som dette. Et damprom ligger imidlertid på rundt 300.000 kroner, men det kan gjøres rimeligere. Et tilsvarende basseng koster 310.000 kroner.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook!

Basseng

Oslo-firmaet Metropolis arkitektur & design as bidro under totalrenoveringen av en enebolig i Drammen, som samtidig ble utvidet med en ny spa-avdeling. Huseieren ønsker å være anonym.

— Kunden ønsket et treningsbasseng og et sted å kunne trekke seg helt tilbake og bare slappe av. Vi tegnet et spa i et tilbygg som kunne romme et motstrømsbasseng, noe som er fint for både å trene og å pleie ømme muskler. Her skulle det også være plass til andre funksjoner og et sted å sitte og hvile, forteller prosjektleder Kristine Nilsen, interiørarkitekt i Metropolis.

Spa-avdelingen inneholder et motstrømsbasseng, eget steamrom, dusjrom, vaskeservanter og to sittegrupper samt gasspeis.

Den er holdt i mørke, lune fargenyanser under et saltak på hele 4,5 meter – med overlys over bassenget.

Nøye med valg av materialer

— Begrepet spa betyr helse gjennom vann. Materialvalget er essensielt for å skape den riktige atmosfære som en ramme for hvile og samling av nye krefter, sier Nilsen.

Siden kunden har en forkjærlighet for treverk og andre naturmaterialer, kledde de saltaket og en vegg i grånet eikepanel. For øvrig er det fliser og pusset betong.

— Kunden liker kråkesølv, så vi har spilt litt på det i buen over bassenget. Paletten er naturlig – eller naturtro. Vi la vekt på duse, dype fargetoner. For å gi litt liv og spenning i spa-avdelingen har vi skapt kontraster i formater og strukturer. Det er myke, taktile overflater. Betongdetaljene er rå, sier prosjektlederen.

— Møbler og annet inventar er tegnet av oss. Det hele oppleves som en lun, harmonisk enhet, sier hun.

Belysning for ønsket stemning

Belysningen har interiørarkitektene jobbet mye med.

— Belysningen er viktig for å oppnå ønsket stemning og for at materialene skal fremstå på riktig måte. Lyset må kunne reguleres. De danske designlysekronene ble spesiallaget. Ved hjelp av fiberoptikk laget vi stjernehimmel i damprommet. Det var vanskelig å få til, men det lot seg gjøre. Ild er også et innslag av de fire grunnelementer, som vi tenker på når vi laget spa. Ild gjør seg godt – det er hyggelig med levende lys. Her har vi også bygget gasspeis, forteller Nilsen.

— Det vanskeligste ved å jobbe med vann og fuktighet er å lage løsninger som tåler dette, og som holder over tid. Valg av håndverkere som har riktig ekspertise er avgjørende.

— Hva ble mest vellykket med dette spaet?

— Stemningen. Kunden har fått det rommet kunden ønsket seg. Belysningen bidrar veldig til å skape atmosfære, og vi er svært fornøyd med stjernehimmelen og lyset rommene har fått.

Man kan skape spa-miljø i et baderom. Det spørs bare hva man ønsker at spaet skal inneholde.

— Det går fint å lage spa-rom uten basseng. Man kan ha badekar, flytekar, hamam. De avanserte, store hjemme-spa som vi har laget, ligger som oftest i nye bygningsavdelinger som er bygget for formålet, men noen ligger i kjellerrom, sier prosjektleder Kristine Nilsen.