Åpen uke er et tilbud til alle som på en eller annen måte føler seg berørt av hendelsene på Utøya 22. juli 2011. Lørdag var første dag, en dag som først og fremst var satt av til etterlatte etter terrorangrepet på øya.

— Mange etterlatte var på øya fra klokken elleve til halv fire. Vi fikk bruke god tid på øya og fikk sett oss godt om, sier Trond Henry Blattmann, som selv mistet sønnen på Utøya.

Han ønsker å rose Norsk Folkehjelp, AUF, frivillige fra Stortinget og politiet for en verdig og trygg ramme for arrangementet.

— Vi fikk se hele øya, også bygninger og steder vi ikke fikk se i august. Det betydde mye for mange etterlatte. Hele øya var gjort i stand på en fin måte, og det ble til og med servert vafler og kaffe. Det hele var bare veldig fint, sier Blattmann.

Helt fram til fredag vil øya være åpen for alle som ønsker å se den. Silje Grytten i AUF forteller at det ennå ikke er gjort noen endringer på Utøya etter 22. juli.

— Vi vil at etterlatte skal få se øya slik den var 22. juli, men også alle andre som føler seg berørt, som innsatspersonell eller bekjente av ofre. Vi vet mange har behov for å se stedene der deres kjære ble drept, sier Grytten.