Selskapet Huawei er en av verdens største leverandører av utstyr til telekom-bransjen, og har jobbet med flere store norske selskaper.

Nå har australske sikkerhetsmyndigheter bestemt at selskapet ikke får lov til å by på kontrakter til landets gigantiske bredbåndsprosjekt, skriver The New York Times.

Årsaken er ifølge nyhetsbyrået AP at australske myndigheter frykter at firmaet hjelper kinesiske myndigheter med å spionere.

Beslutningen skal være gjort etter råd fra Australian Security Intelligence Organization .

Bredbåndsutbyggingen, som har fått navnet National Broadband Network , er en gigantisk satsing på bredbånd i Australia. Kontraktene Huawei ønsket å by på skal være verdt omtrent 6 milliarder kroner.

Involvert i Norge

Huawei har vært med på å bygge tele-infrastruktur i Norge, blant annet Netcoms LTE-nett i Oslo.

Informasjonssjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kjetil Berg Veire, forteller til Aftenposten.no at de gir råd til norske myndigheter i slike saker, men at de selv ikke har myndighet til å gjøre noe.

Han vil ikke kommentere om NSM har gitt råd i denne saken, og henviser til Post— og Teletilsynet.

- Det har ikke vært tema i vårt tilsyn, sier Elisabeth Sørbøe Aarsæther, informasjonsdirektør i Post- og Teletilsynet, til Aftenposten.no.

USA vil undersøke

Forholdet mellom Kina og Australia er anstrengt, etter at det tidligere har kommet påstander om at kinesiske spioner forsøkte å få tilgang til den australske statsministerens datamaskin og telefon under et besøk i Kina, skriver Forbes.

Ifølge The New York Times har Huaweis grunnlegger, Ren Zhengfei, bakgrunn som offiser i den Kinesiske hæren, noe som har ført til spekulasjoner om hans forhold til kinesiske myndigheter.

USA undersøker nå om kinesiske selskaper som bygger kommunikasjons-infrastruktur, kan hjelpe kinesiske myndigheter med spionasje, og dermed utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Det har ikke lykkes Aftenposten.no å komme i kontakt med Huaweis norske hovedkontor, eller selskapets pressetalsmann for Europa.