— Sengen vår er egnet for lugarer på offshoreinstallasjoner. Det er ingen "hotbedding-seng" fordi den har to adskilte madrasser, forteller administrerende direktør Bård Bjørshol i Kaefer Energy til Stavanger Aftenblad.

Operatørselskaper og riggeiere har ment at det i spesielle tilfeller må være greit at en lugar deles mellom en nattskift- og en dagskiftarbeider.

Statoil gjorde for et par år siden beregninger som viste at et totalt forbud mot lugardeling koster selskapet 3 milliarder kroner årlig i produksjonstap.

Billigere enn flotell

— Sengen er en veldig rimelig løsning for selskapene framfor å leie inn flotell når de trenger ekstra sengekapasitet. Selskapene kan redusere antall lugarer, men likevel ha en reservekapasitet for perioder for eksempel ved vedlikehold. Selskapene ønsker kortest mulig stopp i produksjonen på installasjonene og høy arbeidsintensitet, sier Bjørshol.

Stavanger-bedriften med hovedkontor på Forus og 1000 ansatte i Norge, har funnet opp og utviklet sengen over en sjuårsperiode.

Den produseres på Jæren og salget peker oppover. Både operatørselskaper og riggeiere, hovedsakelig på norsk sokkel, kjøper sengen.

Med et enkelt trykk på en grønn knapp, viser Bård Bjørshol hvordan demonstrasjonssengen snur en madrass ned og en ny kommer opp.

Rundt 300 senger er solgt så langt, men Kaefer Energy tror og håper salget vil gå opp nå som regjeringen har myket opp reglene for lugardeling.

Følg Aftenposten Økonomi på Facebook!

Venter økt salg

— Vi tror sengen vår nå blir mer attraktiv og kan levere nesten ubegrenset mange. Senest i går fikk vi inn en ny bestilling på 17 senger, sier Bjørshol. Han vil ikke mene noe om sokkelansattes motstand mot lugardeling.

Lugardeling var vanlig standard offshore, men etter at praksisen ble endret har Kaefer Energy bygget om rundt 1100 lugarer fra tomanns til enmanns.

Etter at de første signalene kom om en oppmykning av regelverket igjen, har salget av den vendbare sengen skutt fart. Nå skal sengen stilles ut på ONS som åpner om vel en uke.

- Siste halvåret har vi solgt 125 stykker. En periode før det, var markedet nesten dødt, sier divisjonsdirektør Rolf Ingebriktsen.

Han forteller at sengen opprinnelig ble utviklet for å få bort overkøyene som var upraktiske og som oljearbeidere mer enn en gang har falt ut av og skadet seg.