I forkant av gårsdagens møte mellom Vladimir Putin og Helge Lund om gassfeltet Stockman skal russerne ha vært svært så misfornøyde med Statoil. Derfor skal Putin ha truet med å bytte ut Statoil med Shell på Stockman.

Men da møtet på presidentens residens utenfor Moskva var avsluttet sent i går ettermiddag, var Statoil fortsatt en av tre Stockman-partnere, sammen med den russiske gassgiganten Gazprom og franske Total. Putin la imidlertid ikke fingrene imellom da han møtte Lund, som var kalt inn sammen med Gazprom-sjefen Aleksej Miller.

- Du har et godt og stort prosjekt av global betydning med Gazprom-Stockman-og endelig beslutning gjenstår å bli tatt. Men vi trenger å bevege oss aktivt. Vi har enhver sjanse til å starte denne bevegelsen, sa Putin til Lund.

Statoil opptrer «veldig nervøst»

I forkant av møtet hadde en kilde i statsdominerte Gazprom, Russlands største selskap, sagt følgende til den russiske kvalitetsavisen Kommersant:

- Den norske siden er ikke enig i noe som helst og klarer ikke å forklare hvorfor. De opptrer også veldig nervøst, sa kilden.

Det ble ansett som en gullkantet avtale da Statoil for flere år siden klarte å bli en av Gazproms to utenlandske partnere i utbyggingen av gassfeltet Stockman i Barentshavet. Men den endelige investeringsbeslutningen for Stockman er utsatt en rekke ganger. Forutsetningene for den store offshore gassutbyggingen er blitt endret som følge av det voldsomme oppsvinget i USAs skifergassproduksjon og redusert gassetterspørsel i et gjeldstynget Europa. Det er ny teknologi som gjør at skifergass nå er blitt lønnsomt å utvinne.

Putin vil ha juni-beslutning

Putin ønsker nå at det skal fattes en endelig beslutning under et økonomisk forum i St. Petersburg fra 21. til 23. juni.

- Vi jobber hardt for å sikre progresjon frem mot møtet i St. Petersburg, kunne Lund forsikre Putin.

Selv om Statoil ikke ble kastet ut av prosjektet i går, bekreftet Gazprom-sjefen at de uansett ønsker å få inn en ny partner. Informasjonssjef Bård Glad Pedersen svarer slik på kritikken fra Kommersants Gazprom-kilde:

- Fredag har Helge Lund først møtt Aleksej Miller, og deretter har han sammen med Miller møtt Putin. Det er en del av en tett og god dialog med Gazprom og myndighetene. Vi jobber sammen med partnerne for å modne Stockman frem mot en investeringsbeslutning, sier Glad Pedersen.

Har dere kommet nærmere en slik investeringsbeslutning?

- Dagens møte var et ledd i dette arbeidet, sier Glad Pedersen.

- Når ble det bestemt at det skulle være et møte og hvem tok initiativet?

- Det ønsker jeg ikke å gå inn på, sier Glad Pedersen, som legger til:

- Dette er også et viktig prosjekt for Russland.

- Den russiske avisen Kommersant skrev fredag at Statoil er på vei ut av Stockman, for å bli erstattet med Shell. Stemmer det?

- Vi jobber i prosjektet for å gjøre prosjektet mulig. Vi samarbeider da med Gazprom og myndighetene. Du ser av fredagens møte at vi er en del av laget som jobber med prosjektet, sier Glad Pedersen.

Husvarm hos Putin

Gårsdagens møte med den russiske presidenten var Lund tredje på under to måneder. For tre uker siden undertegnet Lund, i Putins åsyn, en historisk avtale med Russlands største oljeselskap, Rosneft. Avtalen, som først ble avslørt av Kommersant, gir Statoil tilgang til enorme leteområder i Russland, mens russerne kan få lete i Nordsjøen. Hvis det blir funnet olje eller gass kan det bli investert flere 100 milliarder kroner.