Tallfikserte kinesiske mikrobloggere tolket fallet på Shanghai-børsen som en oppsiktsvekkende påminnelse om de dramatiske junidagene i 1989.

—  Heisann, disse tallene er helt sprø! Kult. Åpningen og fallet er uhyggelig, skrev en blogger og spredte de påfallende børsnoteringene i Shanghai til sine nettkontakter.

Da hadde Shanghai-børsen falt 64,89 poeng.

Det ble straks utlagt som en henvisning til 4. juni 1989. Det var datoen da kommunistregimet sendte inn soldater og stridsvogner og knuste demonstrasjonene som hadde pågått i flere uker på Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen) i sentrale Beijing.

Mer tallmystikk

Ikke nok med det. Hovedindeksen sto på 2346,98 poeng da børshandelen begynte i går.

De mest konspiratoriske mikrobloggerne utla dette som en referanse til at det var 23-årsdagen for blodbadet. Tallet 46,98 blir forklart som en omskrivning av 4. juni 1989 – baklengs.

Det er nyhetsbyrået Reuters som har fanget opp sensurmyndighetenes forsøk på å legge lokk på all omtalte av det blodige Tiananmen-opprøret for 23 år siden. I går ga det seg altså utslag i forbud mot å omtale børshandelen i Shanghai.Det er ikke noe ukjent fenomen at mange kinesere har større tiltro til astrologer og andre spådommer enn til finansanalytikernes forklaringer.

Flere internasjonale medier snappet opp det mystiske kursfallet. Blant dem var avisen The Wall Street Journal.

– Denne numeriske galskapen gjør ingen lykkelige. Myndighetene i Beijing er nå nødt til å mistenke at det finnes en demokratiforkjempende aktivist, kanskje til og med en av demonstrantene fra 1989, i førersetet på børsen. Og for investorene betyr dette at det ikke er markedskreftene som styrer aksjeprisene, noe de lenge har mistenkt.

Tabubelagt emne

For det regjerende kommunistpartiet har omtale av demonstrasjonene på Tiananmen-plassen var et tabubelagt emne. Det gjelder spesielt i år, når lederne forbereder et vanskelig maktskifte på toppen av parti— og regjeringsapparatet.

Ord og uttrykk med henvisning til årsdagen er blokkert på Sina Weibo, som er det mest populære twitterlignende kinesiske bloggerstedet.

Mottagerne av meldinger med slike referanser har fått beskjed på skjermen om at søkeresultatet ikke kunne vises «på grunn av lover, reguleringer og politiske retningslinjer».

Kinesiske bloggere har fordømt overivrige sensorer. De har klaget over at deres meldinger blir «harmonisert», en forskjønnende omskrivning av at de har vært utsatt for sensur.

Markering i Hongkong

Sensurmyndighetene skal også ha hindret bloggere i å skifte ut bilder og legge ut bilder som markerer årsdagen. Noen bloggere har klart å lure sensorene og legge ut bilder fra 1989-demonstrasjonene.

Årsdagen for Tiananmen-sammenstøtet er aldri blitt offentlig markert i Fastlands-Kina. Men i Hongkong, som ble innlemmet i Kina i 1997, er minnet om det blodige oppgjøret med demokratiforkjemperne blitt markert hvert år.

I går kveld var det ventet at titusener ville delta i markeringen i den tidligere britiske kronkolonien.