Alexis Tsipras, lederen for valgalliansen Syriza, fikk i går regjeringsoppdraget fra den greske presidenten. Syriza ble overraskende nummer to i valget, og Tsipras sa at grekerne klart og tydelig hadde annullert låneavtalen.

Hellas har fått store kriselån fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF), men må til gjengjeld stramme inn livremmen og reformere økonomien. 70 prosent stemte for partier som er mot disse krisetiltakene.

- Folkets dom setter en klar og tydelig strek over låneavtalen og løftene som er gitt til EU og IMF, sa Tsipras ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Nedtur

Hellas er inne i sitt femte år med bratt økonomisk nedgang. Arbeidsledigheten er kommet opp i snaut 22 prosent, og ungdomsledigheten er den høyeste i Europa.

Regjeringsforhandlingene ble først ledet av Antonis Samaras fra konservative Nytt Demokrati som ble største parti i valget. Allerede etter fem timer kastet Samaras inn håndkleet, og stafettpinnen gikk da videre til det nest største partiet. Tsipras har tre dager på seg til å få stablet en regjering på beina, men valgforskere mener at det vil være dødfødt.

Mandag utelukket Syriza-lederen å etablere en bred nasjonal samlingsregjering med Nytt Demokrati.

- Vi vil gjøre alt vi kan for å få til en avtale med partier på venstresiden, sa Tsipras.

Nyvalg

Men kommunistene har kategorisk utelukket å samarbeide med noen. Mye tyder på at Tsipras blir tvunget til å sende ballen videre til det tredje største partiet, sosialdemokratiske Pasok. Greske kommentatorer mener at heller ikke Pasok vil klare det fordi den nye nasjonalforsamlingen er så fragmentert. Da må det holdes nytt valg. Politikere fra flere partier snakket i går om 17. juni som den mest sannsynlige datoen.

Nyvalg vil bety at det tar enda lengre tid før en styringsdyktig regjering er klar. Hellas vil dermed ikke kunne fatte noen politiske beslutninger på flere uker. I verste fall kan det føre til at landet går konkurs.

Stenger pengekranen?

EU og IMF utbetaler lånet porsjonsvis etter hvert som Hellas gjennomfører de kuttene og reformene som det har lovet. I juni har greske myndigheter forpliktet seg til å kutte snaut 90 milliarder kroner. I tillegg skal en pakke på 77 strukturelle reformer gjennomføres.Hvis EU og IMF holder igjen pengene, vil den greske staten slippe opp for penger i løpet av noen uker. I så fall vil man ikke ha penger til å betale pensjoner, lønninger og renter. Flere økonomer mener at det politiske kaoset i Hellas har økt sjansen betydelig for at landet vil forlate eurosonen. Europeiske børser — deriblant den norske - stupte i går på grunn av usikkerheten i Hellas. Den greske børsen fortsatte nedturen til det laveste nivået på to tiår. Siden toppen høsten 2007 har greske aksjer falt nesten 90 prosent.