Les også:

Dagens tall fra SSB (Statistisk sentralbyrå) viser at nordmenn handlet for 10,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet de fire siste kvartalene.

Dette er en økning på tre prosent sammenlignet med året før.

Stiger jevnt

Vi dro på 6,5 millioner dagsturer i samme periode, det er en økning fra 6,3 millioner.

Det vil si at de norske handlerne i snitt bruker 1615 kroner per tur.

Vi har lagt igjen mer penger for hvert kvartal i år. Det er en jevn stigning fra 2,23 milliarder kroner i første kvartal til 2,83 milliarder kroner i tredje kvartal i år.

Maximat på Nordby kjøpesenter like over grensen er Sveriges suverent mest lønnsomme matbutikk, viste tall fra Ica tidligere i høst.

De siste årene har det vært handlet for omtrent like mye eller litt mer i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal. Så det ser ikke ut til at julehandelen over grensen tar helt av.

Bekymret over utviklingen

Billig handling over grensen gleder mange forbrukere, men bekymrer den norske handelsstanden.

HSH (Hovedorganisasjonen for handels— og tjenestenæringen) har gjentatte ganger bedt myndighetene om å vurdere å kutte avgiftene, spesielt på alkohol og tobakk, som lokker mange over grensen.

I begynnelsen av november kom tall som viser at salget på Vinmonopolet faller, samtidig som grensehandelen altså har økt gjennom hele 2010.

Vinmonopol-direktør Kai G. Henriksen mener grensehandel er mye av årsaken og frykter at det i siste instans vil true Vinmonopolets legitimitet og økonomi.