Thailandsk lov sier at utlendinger ikke har lov å eie mer enn 49 prosent av thailandske teleselskaper. Telenor eier imidlertid 65,6 prosent av DTAC. Den norske telegiganten mener imidlertid å ha sitt på det tørre juridisk gjennom etablering av thailandske eierselskaper.

Men i slutten av juni gikk konkurrenten True til anmeldelse av DTAC fordi selskapet mener at drøyt 71 prosent av aksjene i DTAC eies av utlendinger. Her er ikke minst såkalte «nominee»-eiere i søkelyset. Dette er selskaper som fremstår som eiere i DTAC, men i realiteten eier aksjer på vegne av utlendinger eller er finansiert av eller samarbeider med slike.

Ville gå til retten

Thailandske myndigheter ved Næringsdepartementet satte ned en komité for å undersøke saken, og konkluderte ifølge thailandsk presse med at det finnes indikasjoner på at DTAC er et utenlandsk selskap etter loven og henviser til 7 «nominee»-eiere. Den avtroppende visenæringsministeren ønsket å gå til rettslige skritt mot DTAC, men ble overkjørt av representanter for byråkratiet i departementet, ifølge Bangkok Post. Saken skal nå etterforskes av thailandsk politi. Etterforskningen vil trolig ta et års tid.

Ifølge thailandske medier risikerer Telenor gigantbøter og/eller å måtte selge store andeler til et thailandsk selskap eller forlate Thailand — hvis man skulle konkludere med at loven er brutt.

Men Telenor er ikke bekymret og mener å ha sitt på det tørre.

«Takk for sist»

— Vårt direkte eierskap er 42,3 prosent, men ved at vi eier 49 prosent i DTAC-aksjonæren Thai Telco Holding har vi økonomisk eksponering på 65,5 prosent. Men det er en konstellasjon som er lovlig. Dette har også vært tema tidligere og ordningen er blitt godkjent. Vi har ikke gjort endringer i eierskapet siden 2005 og har ingen skjulte eierposter, sier kommunikasjonsdirektør Glenn Mandelid i Telenor Asia.

Han mener dette handler om en «takk-for-sist»-reaksjon fra True fordi DTAC nylig ba det thailandske rettsvesenet vurdere lovligheten av en avtale True har gjort med et annet selskap.

20 milliarder

DTAC er også i disputter med de to statseide telekomselskapene, TOT og CAT. Det er disse som gir konsesjoner på mobillisenser i Thailand. I fem års tid har det vært en dyp konflikt hvor TOT mener DTAC og CAT har betalt for lite i tilknytningsavgifter til telenettet. Saken var innom en lokal domstol første gang i 2007. I juni i år fikk DTAC beskjed fra Central Administration Court om at TOT har levert en stevning hvor det kreves at de to innbetaler bøter og avgifter på rundt 20 milliarder kroner, ifølge Telenors siste kvartalsrapport.

I tillegg har det siden 2008 vært tvist om inntektsdelingen i konsesjonsavtalen til DTAC og om betaling av merverdiavgift. Disse kravene beløper seg henholdsvis på 4,3 milliarder kroner og 4,5 milliarder kroner, ifølge Telenor årsrapport for 2010.

- Gjør det bra

Telenor lar seg ikke stresse av dette heller.

— Vi følger jo opp de prosessene som er, men er ganske rolig på det. Vi har vært her i over ti år og har operert i forhold til de regler som gjelder. Vi er veldig fornøyd med vår Thailand-operasjon, vi gjør det bra. Det vi er mest fokusert på nå er den kommende auksjonen på mobillisenser for bygging av 3G-nett, sier Mandelid.