— Jeg skal i hvert fall ikke bare sitte og telle penger, sier Ståle Raa.

46-åringen er nybakt mangemillionær etter at han denne uken solgte livsverket sitt, Safeguard Group med selskapene Låsservice og Hydrea, til den svenske låsgiganten Assa Abloy. Etter det BT erfarer, får Raa og medeieren, investor Hans Petter Eikeland, mellom 220 og 250 millioner kroner for Safeguard Group. De to eier femti prosent hver.

— Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal bruke pengene på helt ennå. Foreløpig skal jeg bare sette dem i banken. De eneste konkrete planene jeg har er at skal bygge en hytte på Geilo. Jeg fortsetter som administrerende direktør, og jeg håper å bli lenge i selskapet, sier Raa.

- Knallhard jobbing

Låsservice AS tilbyr tjenester innen lås og nøkkelservice, og ble kjøpt av Raa, som jobbet der som montør, i 2001. Da hadde selskapet tre ansatte og en omsetning på 3,6 millioner kroner. Tolv år senere er begge deler mangedoblet. Omsetningen for inneværende år er 180 millioner kroner, antallet ansatte er 110.

— Det har vært knallhard jobbing. Jeg har jobbet ti til seksten timer hver dag. Alle pengene jeg tjente investerte jeg i utstyr og dyktige medarbeidere i bedriften. Det er det som er grunnen til at vi er kommet dit vi er i dag, sier Raa, som i løpet av de tolv årene kjøpte opp flere andre selskap, blant annet Hydrea AS, som leverer løsninger innen fysisk områdesikring.

Tok døgnvakter

Til tross for at han hele tiden var daglig leder og eier, sluttet Raa å jobbe med Låsservices kjernevirksomhet, montering av låser og beslag, først for to år siden.

— Jeg har selv vært ute og tatt døgnvakter. Vi har alltid vært til stede for kundene. Det er viktig, sier han

Assa Abloy, konsernet som kjøper Raas livsverk, er en av verdens største låsprodusenter med 43.000 ansatte og en internasjonal markedsandel på cirka 10 prosent. Blant selskapene konsernet eier, er TrioVing, Norges største låsleverandør.

Ikke bare penger

Forhandlingene om oppkjøpet startet etter sommeren.

— Ulike aktører har tidligere vært ute etter å kjøpe oss opp. Det har vært viktig for meg å selge til riktig kjøper. Det handler ikke bare om penger, men også om hva som er det beste for de ansatte. Vi har lenge samarbeidet med Assa Abloy, og de ansatte er vant til å jobbe med deres produkter. Det er viktig at vi kan fortsette med det, sier Raa.