Regnskogfondet har i høst sjekket over 50 butikker over hele landet for å sjekke om noen selger produkter laget av truet regnskogtre.

De har undersøkt byggevarekjeder og forhandlere av kjøkken og gulv.

I årets butikksjekk er det enkelte norske kjøkkenbutikker som kommer dårligst ut.

På rødlisten

— Drømmekjøkkenet og Kvik kåres til årets regnskogverstinger fordi de tilbyr et bredt utvalg av forskjellige typer regnskogstre, og i tillegg er de store på markedet, sier Regnskogfondets kampanjekoordinator Anja Lyngsmark i en pressemelding.

Kjøkkenkjedene selger blant annet benkeplater laget av de afrikanske regnskogstresortene wenge, sipo (afrikansk mahogni) og iroko.

Tresortene er oppført på den internasjonale rødlisten over truede og sårbare arter.

- Fjernes umiddelbart

Salgs- og markedssjefen i Drømmekjøkkenet, Einar Ingvaldsen, sier de allerede har besluttet å fjerne disse produktene fra sitt sortiment.

— Det som er litt uheldig for oss, er at vi tok denne beslutningen før Regnskogfondet kom ut med sin oversikt. Vi startet tidligere i høst en dialog med våre underleverandører av benkeplater, og har besluttet at de som er laget av de truede tresortene skal fjernes fra vårt sortiment umiddelbart, sier Ingvaldsen til Aftenposten.no

Han sier at de aktuelle tresortene utgjør 2 prosent av omsetningen av benkeplater, men at det er viktig å ta dette på alvor hvis man ønsker å fremstå som en bedrift med miljøprofil.

Han understreker imidlertid at det kan ta litt tid før de omtalte produktene er ute av sortimentet, og at det er vanskelig å ha 100 prosent kontroll, fordi Drømmekjøkkenet har endel frie forhandlere, som også selger andre kjøkkenmerker.

Det har ikke lykkes Aftenposten.no å få en kommentar fra den danske ledelsen i Kvik.

Bedre for byggevarekjedene

Kartleggingen av tropisk tømmer har pågått siden 2001.

Da verstingslisten til Regnskogfondet har blitt offentliggjort tidligere år, har det hatt som konsekvens at flere av butikkkjedene har fjernet regnskogtømmer fra sine butikker.

I følge Regnskogfondet har flere av byggevarekjedene som selger gulv, listverk, dører, kryssfinér og andre bygningsartikler jobbet for å få regnskogstømmeret ut av butikkhyllene.

Og årets sjekk viser at ingen av de store aktørene innen byggevarekjedene selger tropisk tømmer lenger. Nå oppfordrer Regnskogfondet kjøkkenbransjen til å følge etter.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook