Tidligere i år ble det rapportert om ekstremt mange vannskader. Bare i 2010, som ble betegnet som et spesielt ille år på grunn av kulden, ble det utbetalt høyere vannskadeerstatninger.

Etter årets ni først måneder er erstatningsutbetalingene etter vannskader på 1,8 milliarder kroner.

Det er det nest høyeste som noengang er registrert, 40 prosent høyere enn samme periode i 2009, og bare slått av ekstremåret 2010.

Enkeltskader på en million

— Sprengte vannrør på grunn av frost har i flere tilfeller forårsaket skader på rundt en million kroner, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i en pressemelding.

Ifølge FNOs statistikk er det så langt i år innmeldt 53.000 vannskader i privatboliger og hytter, en økning på 37 prosent sammenlignet med samme periode i 2009.

FNO anslår at det oppdages en ny vannskade hvert syvende minutt.

Størst økning i hytter

Kalde vintre de siste årene har medført flere tilfeller av frostprengte rør, og dette har forårsaket flere vannskader enn tidligere.

Ifølge FNOs statistikk er det særlig i hyttene vannskadeøkningen er størst.

Erstatningene hittil i år er 76 prosent høyere enn i samme periode i 2009.

Avansert system øker utbetalingene

Comforts rørleggermester Vidar Wold har over 40 års erfaring bak seg, og tror vinteren kommer til å føre til ny rekord i frostskader i nordmenns hus og hytter.

- Mer kompliserte løsninger for vann både i hus og hytte kommer til å øke utbetalingene, mener han.

— Jeg har sett hus hvor man har kommet hjem etter ferie og vannet har stått helt opp til vinduet halvannen meter over gulvet. Folk har en tendens til å glemme at vann faktisk fryser ved null grader, sier Wold.

Dyrere skader

Vannskadene blir stadig dyrere, merker de i forsikringsbransjen.

— Snittskaden for 2010 lå på 35-40.000 kroner, men mange av vannskadene var mye dyrere. Trenden er at kostnadene ved vannskader øker, mye på grunn av at det blir stadig mer kompliserte opplegg for vann i hjemmene til folk. Det samme gjelder hyttene, påpeker Arne Lycke, fagsjef i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Noen av de verste skadene de har sett i If, er når rør har sprukket, for eksempel på badet, i toppetasjen. Får dette gradvis renne nedover i etasjene, kan det forårsake skader i millionklassen.

Det er imidlertid ikke alt som dekkes av forsikringen.

— Dersom det er vist grov uaktsomhet vil ikke If betale alt det koster å utbedre og rydde opp. Reiser man for eksempel på ferie, slår av varmen og har stoppekranen åpen vil det være vanskelig å argumentere mot grov uaktsomhet, sier Lycke.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook