— Det ble kjørt en kommando som førte til at datadiskene ble slettet, forteller politiadvokat Bertil Christian Hast Rønnestad.

Han har tatt ut tiltale for grovt skadeverk mot en 36 år gammel mann fra Bergen som før jul jobbet som innleid konsulent hos Nfoto.no.

Selskapet fra Bergen driver en nettjeneste som blant annet tilbyr kunder å laste opp bilder de kan få printet ut som julekort og kalendere.

Kommando: dd

Natt til fredag 12. desember i fjor skal den innleide konsulenten ifølge tiltalen ha slettetdata fra Nfotos dataanlegg med diskverktøyet dd.

Nfoto ønsker ikke å kommentere saken, men opplyser at slettingen fant sted på verst mulig tidspunkt. I midten av desember hadde selskapet hendene fulle med å betjene julegavebestillinger.

Strafferamme: Seks år

Ifølge politiadvokat Rønnestad slettet mannen programmer og kundebestillinger.

— Dette førte til tap av kunder, dobbelproduserte ordrer og ekstraarbeid, sier politiadvokaten, som ikke vil uttale seg om mulig motiv.

Nfoto opplyser at kundene ikke ble påvirket, utover at leveranser ble forsinket.

Av tiltalen fremgår det at det ble slettet programmer og produksjonsunderlag som var kritisk for virksomhetens drift. Som en følge av dette, har selskapet fremmet et erstatningskrav mot konsulenten på 848.000 kroner.

Straffesaken skal opp i mars. Strafferammen for grovt skadeverk er seks års fengsel.

Nekter straffskyld

Advokat Einar Råen er forsvarer for den tiltalte 36-åringen.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld for dette. Han mener det ikke er utøvet noe skadeverk, sier Råen.

Forsvareren opplyser at det skal ha vært en arbeidstvist på arbeidsplassen.

— Dette ligger som et bakteppe. Min klient mener han har gjort noen tiltak av midlertidig karakter som kunne rettes opp. Dette mener han ikke er av strafferettslig karakter.

Råen hadde mandag ennå ikke fått oversendt erstatningskravet fra Nfoto.

— Jeg har således ikke fått gjennomgått det med min klient. Men i og med at han mener dette var opprettelige tiltak, er det naturlig at han vil bestride kravet.