Ingen avklaring fra kriserammede Seadrill

Riggselskapet forsøker fortsatt å bli enig med kreditorene. 1,52 milliarder kroner rant ut av selskapet i tredje kvartal.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Kriserammede Seadrill har fredag morgen kommet med en oppdatering uten regnskapstall.

Så sent som 1. november gjorde selskapet det kjent at betalingsutsettelsen selskapet har inngått med kreditorene var utløpt. Dermed har kreditorene i tre uker i praksis hatt mulighet til å erklære mislighold i selskapet som følge av at det ikke betaler renter og charterleie.

På bakgrunn av den prekære situasjonen var det knyttet stor spenning til om selskapet ville komme med en plan for veien videre.

Selskapet opplyser i oppdateringen at det ved utgangen av september hadde 851 millioner dollar, tilsvarende 7,65 milliarder kroner, i kontanter og andre lettomsettelige verdier.

Dette er en nedgang på 169 millioner dollar, eller 1,52 milliarder kroner, sammenlignet med utgangen av juni.

Investoren John Fredriksen er største aksjonær i det kriserammede selskapet.

– Litt spesielt

Seadrill har sluppet kvartalsrapporter som normalt både i første og andre kvartal, men for tredje kvartal kom det bare en oppdatering til markedet. Rigganalytiker Kim André Uggedal i SEB sier at det var sparsomt med informasjon i oppdateringen.

– Selskaper bruker å si noe om omsetning og brutto driftsresultat i slike oppdateringer, og det gjør ikke Seadrill her. Det er jo litt spesielt, sier Uggedal til E24.

– Selskapet sier litt om kontantsituasjonen, men de har nok mest fokus på restruktureringen som de trolig vil forsøke å lande før jul, sier Uggedal.

Seadrill opplyser i oppdateringen at det er stor sannsynlighet for at den planlagte restruktureringen ender med at dagens aksjonærer sitter igjen med lite eller ingenting.

Lettere med avtale

En konkursbeskyttelsesprosess (chapter 11) er ifølge Uggedal enklere å gjennomføre for selskaper som har med seg en avtale med flertallet av aksjonærene.

– De har nok forsøkt å få til en avtale med noen av kreditorene før de går inn i en chapter 11-prosess, slik at de kunne ta med dette til dommeren. Det har de ikke greid, sier Uggedal.

– Det er mange forskjellige interesser i selskapet, og i teorien kunne nok noen ha levert en konkursbegjæring i dag. Men det er ikke i noens interesse. Det blir nok en chapter 11-begjæring, og så vil dagens aksjonærer nulles ut, sier analytikeren.

Uggedal peker på at andre riggselskaper som Diamond, Noble, Volaris og Pacific Drilling begynte med sine chapter 11-prosesser tidligere i år.

– I alle disse tilfellene hadde selskapet en avtale med flertallet av kreditorene på forhånd. Da blir det enklere prosesser, og det er nok det Seadrill har prøvd å få til, sier han.

Forhandler

I en uttalelse sier Seadrill-sjef Stuart Jackson at selskapet fortsetter å adressere industriens utfordring med for mange rigger og for høy gjeld.

– Å administrere antallet rigger er nødvendig for å redusere gjeldsbelastningen, og vi jobber med planer for å resirkulere noen av våre rigger, med forbehold om godkjenning fra långivere, sier Jackson.

Han understreker videre at de har konstruktiv dialog med långivere og andre økonomiske interessenter i forbindelse med ønsket om å gjennomføre en omfattende restrukturering, og at kontantbalansen gir selskapet nødvendig fleksibilitet til å styre prosessen.

Samtidig gjør selskapet det klart at det ser for seg å ha lav etterspørsel til sent i 2021.

Ved utgangen av kvartalet hadde selskapet en ordrereserve på 2,1 milliarder dollar. Etter dette har selskapet sikret seg ytterligere 52 millioner dollar i nye ordrer.

Avtalene har utløpt

Tidligere denne måneden meldte det Bermuda-baserte riggselskapet at avtalen med kreditorene om betalingsutsettelse var utløpt.

Selskapet fikk til avtalen om betalingsutsettelse 15. september, og forlenget den til 29. september for å sikre mer tid til forhandlinger. Så langt har dette ikke ført frem.

Publisert: