Analytikere mener oljeprisen skal opp: – Oljeprisen er som været i april, men det går mot sommer uansett

Ekspertene knytter stor spenning til Opec+ og situasjonen med Iran, men oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB øyner likevel håp for oljeprisen fremover.

Kina er den største konsumenten av olje, og nå ser det ut til at landets forbruk er på vei opp igjen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Oljeprisen stiger i timene før Opec-rapporten blir lagt frem tirsdag. I skrivende stund koster ett fat nordsjøolje (brent spot) 63,83 dollar, opp 1,11 prosent fra midnattsnivåene.

– Ser vi tilbake til den siste delen av mars, etter at prisen falt ned igjen fra 70 dollar fatet har vi ligget på 63,5 dollar i en sidelengs bevegelse. Dette gir en følelse av usikkerhet, sier oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB, og legger til:

– Det er som været i april, men det går mot sommer uansett. Om det går opp eller ned, blir sol eller regn er uvisst.

Han mener at argumentasjonen til Opec+ fra møtet tidligere denne måneden er klokkeklar, når de ser en sterk etterspørsel i bestillinger av olje fra raffinerikunder. Opec+ har uttalt at de vil øke produksjonen totalt sett med 2,1 millioner fat i mai, juni og juli.

Oljeprisen rykket opp fra 63 til 64 dollar fatet mandag etter meldinger om at oljeraffinerier tilhørende Saudi Aramco, verdens største oljeprodusent, hadde blitt angrepet.

Nordsjøoljen

Opec+ i fokus

– Jeg tror det viktigste fremover er hva Opec+ sier og selvfølgelig faktisk gjør, i og med at de ligger på et nivå som er på omtrent åtte millioner fat dagen lavere enn nivåene i april i fjor. Det at de holder tilbake produksjonen og justerer produksjonen basert på etterspørsel blir det viktigste framover, sier Tore Guldbrandsøy, oljeanalytiker i Rystad Energy.

Han tror nyheter og oppdateringer om vaksinering og aktivitetsnivå også viktig, fordi det påvirker den globale etterspørselen etter olje. Særlig flytrafikken som er ned om lag 40 prosent sammenlignet med det normale nivået.

- En oljepris på over 60 dollar i dag bør man være fornøyd med, tatt de fundamentale forholdene i betraktning.

Opec+ legger frem sin månedsrapport for mars senere tirsdag. Den 28. april møtes gruppen igjen for å diskutere strategien fremover.

Les også

Oljeanalytiker tror Iran-olje kan gi dypere Opec-kutt

Uro rundt Iran

– Det som skjer rundt Iran og eksport av olje er også interessant fordi de har strupt inn produksjonen med om lag 2 million fat per dag. Hvor mye av denne oljen som kommer inn på markedet vil kunne påvirke prisen , så kan gjerne si at hva som skjer med Iran og US respons er en joker fremover, sier Guldbrandsøy.

Samtalene i Wien om Irans atomavtale som pågår nå bidrar til å øke spenningen rundt oljeprisen. Iran er under strenge sanksjoner fra USA, men landet har nylig økt oljesalget til Kina, ifølge Wall Street Journal.

Schieldrop sier at Opec+ på sitt neste møte har muligheten til å vurdere situasjonen med Iran og deres oljeeksport, ettersom medlemslandene har avtalt å møtes oftere grunnet uroen.

Les også

Oljeprisene stiger tirsdag morgen

Kinesisk oljeimport beroliger

Oppgangen i dag fortsetter etter at oljemarkedet ble beroliget av kinesiske handelstall i morgentimene. Landets oljeimport var i gjennomsnitt på 11,75 millioner dollar fat dagen i mars, som er en nedgang på 30.000 fat dagen fra måneden før.

– Når kinesiske tall kommer ut på den positive siden er det veldig, veldig bra for oljeprisen. Det er jo det stedet i verden der etterspørselen vokser raskest, sier Schieldrop.

Samtidig er det en økning på 2,02 millioner fat, eller 21 prosent sammenlignet med året før grunnet coronaeffektene.

Oljeprisoppgangen støttes også av forventningen om at de amerikanske råoljelagrene fortsatte nedgangen i forrige uke. Dersom fasiten stemmer med spådommene blir det tredje uken med nedgang i lagrene.

Publisert: