115 år gammelt verft er konkurs: – Det er kjempetøft

Kombinasjonen av gjeld og høyere utgifter for å følge karantene- og smittevernregler, gjorde at Blokken skipsverft ikke så noen annen utvei.

Skipsverftet i Sortland har begjært oppbud.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Skipsverftet i Sortland omtaler seg selv som et av de eldste i Nord-Norge, og har ifølge hjemmesiden vært i drift i 115 år.

Denne uken begjærte de oppbud i selskapet. Vesterålen Online omtalte saken først.

Verftet har hatt flere år med negative resultater, men så snudde det i 2019, forklarer daglig leder Anders Stoltz-Rasmussen.

– Vi hadde et veldig bra år i 2019, og så kom corona. Da hadde vi ikke mulighet til å ha samme aktivitet og betjene gjelden, sier han til E24.

Les også

Verftene om innreiseforbud: – Vil få konsekvenser ganske umiddelbart

– Kjempetøft

Verftet avsluttet 2019 med et overskudd på litt over 500.000 kroner, ifølge årsregnskapet.

Til sammenligning gikk selskapet med et underskudd på 3,66 millioner kroner i 2018. Året før der igjen, i 2017, var underskuddet på 1,19 millioner kroner.

Verftet jobbet med å finne investorer frem til forrige helg, men mandag tok de beslutningen om å begjære oppbud.

– Det er kjempetøft, det er jo en gammel bedrift, sier Stoltz-Rasmussen.

Les også

Krisen i verftsindustrien: Fem i familien ble oppsagt

– Faktoren som har gjort at lasset veltet

Han beskriver problemene som en kombinasjon av dårlig økonomi, og at de er avhengig av mye utenlandsk arbeidskraft. Siden coronaviruset gjorde sitt inntog, har bedriften fått høyere utgifter knyttet til karantenebestemmelser og smittevernregler.

– Det er faktoren som har gjort at lasset veltet, men det er jo en kombinasjon av at vi har hatt dårlig økonomi, eller høy kortsiktig gjeld, forklarer Stoltz-Rasmussen.

Det er omtrent 23 ansatte som nå er sagt opp i verftet. Stoltz-Rasmussen håper at alle får seg ny jobb, eller at noen nye starter opp bedriften igjen.

Les også

Kan ramme oljebransjen og maritim industri: Frykter nye smittebølger

Krise i verftsindustrien

Verftsindustrien har det siste året blitt hardt rammet av coronakrisen.

I sommer gikk Kleven Verft i Ulsteinvik på Sunnmøre konkurs. Kort tid senere ble det imidlertid kjent at Green Yard Group overtok driften.

I samme kommune varslet Ulstein-gruppen kraftig nedbemanning i januar i år. Grunnen var sviktende marked, og mangel på ordre det siste året.

Også for Ulstein Group er det mange år siden virksomheten har kunnet vise til overskudd.

I 2019 leverte konsernet et underskudd på 205,9 millioner kroner. De siste fem regnskapsårene viser samlede underskudd 1,3 milliarder kroner.

Cruisebåter skulle redde norske skipsverft – så kom coronaviruset
Publisert: