SAS og pilotene har blitt enige om ny avtale: Frasier seg lønnsøkning i 2021
Om lag tre måneder etter at den forrige avtalen ble sagt opp har pilotene i SAS og flyselskapet blitt enige om en ny tariffavtale. Mens pilotene sier de har bidratt med lønnskutt, sier SAS at de er «svært skuffet».

I slutten av februar ble det kjent at SAS-ledelsen hadde kalt inn pilotene til samtaler om en ny tariffavtale på hovedkontoret utenfor Stockholm.
Partene startet forhandlingene første uken i mars og nå har de blitt enige om en ettårig avtale.
Det kommer frem i en pressemelding fra den fellesskandinaviske pilotunionen i SAS, SAS Pilot Group, fredag kveld.
Avtalen som nå er undertegnet skal være basert på et forslag fra ledelsen som kom på bordet fredag ettermiddag, ifølge pilotalliansen.
– Vi aksepterte i dag et forslag SAS-ledelsen la frem til løsning på forhandlingene. Avtalen innebærer en reallønnsnedgang for alle pilotene i SAS, sier Christian Laulund leder av SAS Pilot Group, i meldingen.
Ifølge SPG innebærer avtalen at pilotene nå frasier seg en allerede avtalt lønnsøkning i 2021 på fire prosent, fra en tidligere avtale.
Tidligere har pilotene og SAS blitt enige om andre grep for å øke produktiviteten i selskapet, som at langdistansepilotene også skal fly kortdistanse ved behov.
SAS: – Svært skuffet
Mens pilotene peker på hvordan de mener de har bidratt, er tonen en annen fra SAS.
– Pilotene har sagt ja til en kortsiktig avtale frem til mars 2022, men den bidrar dessverre ikke til behovet for langsiktige effektivitetsgevinster, sier pressesjef John Eckhoff i SAS i en uttalelse til E24.
– SAS er svært skuffet over at pilotene ikke bidrar til langsiktige løsninger i en ekstremt vanskelig situasjon for selskapet. Krisen har en langsiktig innvirkning på SAS og kan ikke kureres av midlertidige og kortsiktige løsninger, fortsetter han.
Pressesjefen forteller at selskapet har vært tydelige på at alle i selskapet, inkludert pilotene må bidra til å få SAS gjennom krisen og videre.
– SAS har store forpliktelser knyttet til redningspakkene vi har mottatt og vi vil møte en helt annen, og svært skarp konkurranse etter corona. Avtalen med pilotene er dermed dessverre ikke god nok til å sikre den konkurransekraften SAS har behov for i fremtiden, sier Eckhoff.
Uttalelsene fra SAS får pilotene til å reagere:
– Det overrasker meg stort at SAS-ledelsen nå går ut og sier at de er skuffet etter at pilotene har akseptert et tilbud de selv la frem, sier Christian Laulund.
Bakgrunn: SAS og pilotene skal i forhandlinger fra neste uke: – Det de sier i dag er ikke en god inngangsvinkel
Krise i bransjen
Avtalen, og uenigheten i virkelighetsbeskrivelsen, skjer i en periode der SAS og resten av luftfarten befinner seg midt i coronapandemien – den største krisen som har truffet bransjen i moderne historie.
– Selskapet er i en vanskelig situasjon og mange av våre arbeidskolleger er oppsagt eller permittert. Nå håper vi at denne avtalen bidrar til god dialog med SAS-ledelsen, til beste for både ansatte og våre passasjerer, sier Laulund.
SAS Pilot Group er alliansen av de danske, svenske og norske pilotforeningene i SAS. Den består av Dansk Pilotforening, Norske SAS-flygeres Forening, Scannor Flygerforening og Svensk Pilotförening.
Til sammen representerer de 95 prosent av de skandinaviske SAS-pilotene. SAS har blant også piloter i sitt irske datterselskap SAS Ireland (SAIL), i tillegg til at selskapet leier inn en del mindre fly fra andre selskap.
Begge parter har sagt opp avtalen før
Stemningen i forholdet mellom pilotene og ledelsen i SAS har mildt sagt vært varierende opp gjennom årene.
SAS sa opp tariffavtalen i desember i fjor. Før det, i 2019, valgte pilotene selv å si opp kollektivavtalen fra 2017. Deretter ble partene enige om en ny avtale, som SAS altså sa opp på tampen av 2020.
I tillegg til diskusjoner om lønns- og arbeidsvilkår er det særlig et tema som har vært spesielt konfliktfylt: SAS sin bruk av ekstern produksjon.
De skandinaviske pilotene misliker sterkt at SAS har opprettet et datterselskap i Irland som har baser i London og Malaga, og som flyr inn til Skandinavia.
SAS-ledelsen mener dette er har vært nødvendig i konkurransen med andre flyselskaper.
I tillegg frykter SAS-pilotene at ledelsens ambisjoner om en flåte med mindre regionalfly, organisert i et eget selskap, skal utfordre deres posisjon.
– 650 piloter borte
Regnskapet til SAS for første kvartal i regnskapsåret 2020/2021 viser at lønns- og personalkostnader falt med 1,05 milliarder svenske kroner til 1,43 milliarder fra første kvartal ett år tidligere – altså ikke langt unna en halvering.
– SAS-ledelsen snakker om behovet for kostnadskutt, men man skal huske på at det er 650 SAS-piloter som enten frivillig har sluttet eller har blitt sagt opp siden i fjor. Vi har også stått i permitteringer i alle land. Så vi har bidratt mye allerede og alle må også bidra i en slik situasjon, sa Laulund til E24 i februar.
Fredag sier han at pilotene i forkant ikke visste hva SAS ville kreve, og at de selv møtte uten noen lønnskrav.
– Det som var viktig for oss var å sikre at SAS bidrar til et anstendig og tillitsfullt arbeidsliv innen luftfarten, og den dialogen ønsker vi å videreføre med vår arbeidsgiver, sier Laulund.
– Vi håper at avtalen bidrar til at SAS får ro til å håndtere en svært krevende situasjon for selskapet, sier Laulund.