Onsdag skal Spanias statsminister Mariano Rajoy forsøke å overbevise parlamentsmedlemmene om at det er nødvendig å gjennomføre de sterkeste budsjettkuttene landet har sett på 30 år.

Dette skjer samtidig som rentene på landets statsobligasjoner har steget til over seks prosent, et tegn på at flere investorer anser sjansene for at landet skal falle inn i en Hellas-lignende gjeldsspiral som stadig større.

Bare på én måned har landets rentekostnader steget med over ett prosentpoeng, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Selvstyre gir budsjettkrøll

— Det er ingen tvil om at en stor del av Spanias fremtid nå står på spill, sa Rajoy tirsdag, da han oppfordret regionale myndigheter til å bidra for å få ned kostnadene i offentlig sektor.

Denne politiske strukturen bidrar til at det er vanskelig for Rajoys ferske regjering å få gjennomslag for kuttplanene som skal redusere landets budsjettunderskudd.

Spania har 17 regioner som nyter en stor grad av selvstyre, og deres svært ujevne økonomiske politikk er en viktig faktor til at landets underskudd på statsbudsjettet i fjor var på over åtte prosent. Regionene fikk disse rettighetene grunnlovsfestet da landet ble demokratisert i 1978.

Marino Rajoys eget konservative parti, Partido Popular (Folkets parti), har hatt regjeringsmakten i landet siden de skjøv sosialistene ut etter parlamentsvalget i november.

Vil gi sentrale myndigheter mer makt

Statsministeren lovte den gang å ta opp kampen mot den økonomiske krisen i landet, som blant annet har bidratt til en arbeidsledighet på 23 prosent. Dette er det høyeste nivået i hele den industrialiserte verden.

Men uten regionene på laget er det vanskelig å gjennomføre kuttene landets økonomi trenger.

Kun 11 av regionene er kontrollert av Rajoys eget parti, og de politiske motstanderene som styrer de resterende delene av landet viser lite interesse for å samarbeide med den konservative regjeringen.

Blant annet kontrollerer regionene utgiftene til helsevesenet og utdannelse. En av dem som foreløpig har gitt Rajoy støtte er partifelle og president i Madrid-regionen, Esperanza Aguirre.

Hun mener at staten bør få ansvar for disse budsjettpostene selv, noe hun mener kunne gitt en innsparing på nærmere 50 milliarder euro.

Harde kår

Rajoy bruker stadig sterkere ord for å beskrive den dramaiske situasjonen i Spanias økonomi. For én uke siden sa den spanske statsministeren at situasjonen er «ekstremt vanskelig».

Han gir utrykk for at det kan oppstå en situasjonen der landet ikke lenger har mulighet til å betjene sin egen statsgjeld, fordi investorerne ikke vil være villigere til å utstede nye lån.

— Problemet er at markedene kan gi lån eller bestemme seg for å ikke gi lån, sa han tirsdag.

Flere økonomer understreker også at Spania nå er er i større trøbbel enn før.

– Dynamikken i Spania er ikke god og det er problemet. Bedringen går ikke fort nok, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1-gruppen er heller ikke spesielt optimistisk.

— Sannsynligheten for at de må få økonomisk hjelpfra EU og IMF øker. Økende frykt førte til kraftig fall på aksjemarkedene denførste uken i april – etter et meget sterkt første kvartal. Flere investorerser ut til å gjøre som oljefondet – de trekker seg ut av Europa, skriver Holvik i en markedskommentar.