Her er budsjettlekkasjene

Revidert statsbudsjett legges frem i dag klokken 11. Endel av budsjettet er allerede kjent. Her er noe av det som allerede har kommet frem.

MINDRE OLJEPENGER: Regjeringen strammer inn i revidert statsbudsjett.
 • Lars Molteberg Glomnes
 • Karen Tjernshaugen
 • Marita Valvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Les regjeringens begrunnelse for revidert budsjett her.

 • Strammer inn: NTB melder at regjeringen strammer inn i revidert statsbudsjett. I forslaget til revidert nasjonalbudsjett legger regjeringen opp til å bruke 3,3 prosent av anslått kapital i det såkalte oljefondet — totalt 125 milliarder oljekroner, som er 28 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tilsier.
 • Lavere skatt for næringslivet, høyere for oljesektoren : En av de siste dagenes nyheter har vært at Regjeringengir 3,5 milliarderi skattelette til bedrifter på fastlandet. Regjeringen senker skatten for bedrifter og personlig næringsdrivende fra 28 prosent til 27 prosent. Til sammen vil Regjeringen styrke norske bedrifter med 3,5 milliarder kroner. Dette skal finansieres blant annet ved å tette skattehull mot utlandet. Samtidig skjerpes den effektive skattesatsen for oljeselskapene, slik at det samlede skattenivået holdes stabilt, skriver Aftenposten.
 • Lavere utgifter til sykelønn : I budsjettet vil det også gå frem at vi er blitt et friskere folk. 5 milliarder sparer Norge på lavere sykefravær, skriver NTB.
Les også

Hybridbiler blir billigere

Les også

Milliarder til Husbanken

 • Bruker færre oljekroner : Regjeringen bruker 28 milliarder kroner mindre enn det handlingsregelen tilsier, og foreslår å bruke 125 milliarder oljekroner i år. Regjeringen legger i sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett opp til å bruke 3,3 prosent av anslått kapital i Statens pensjonsfond utland, eller det såkalte oljefondet. Det er omtrent det samme som det ble lagt opp til i budsjettet i fjor høst, 0,7 milliarder kroner mindre.
 • Dyrere bolig nr. 2 : Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å gjøre det dyrere å eie en bolig nummer to samt å eie næringseiendom. Det gjøres ved at ligningsverdiene økes med 10 prosentpoeng til 60 prosent av markedsverdi.
 • Økt vrakpant : Regjeringen øker vrakpanten med 500 kroner fra 1. juli. Dette er tredje året på rad at vrakpanten økes med 500 kroner. Vrakpanten blir nå 3.000 kroner per bil, noe som er en dobling siden 2011.
 • Mer til barnevern : Regjeringen vil øke bevilgningen til det statlige barnevernet i revidert statsbudsjett. Ekstrapotten er på 174 millioner kroner. I fjor mottok om lag 52.000 barn og unge tiltak fra barnevernet.
 • Mer til tog : Regjeringen foreslår i det reviderte statsbudsjettet å øke bevilgningene til Jernbaneverket med 329 millioner kroner. Dermed blir NSB og Jernbaneverket bønnhørt. Den nye potten i revidert statsbudsjett skal ifølge regjeringen brukes til brannsikring av Oslotunnelen og tiltak på Ofotbanen i Nordland. Både NSB og Jernbaneverket har tidligere etterlyst flere midler til vedlikehold, ikke minst etter at Nasjonal Transportplan ble lagt fram i april.
 • Økte 22. juli-utgifter : Utgiftene etter terrorangrepet 22. juli er fortsatt betydelige. Regjeringen foreslår derfor en ekstrabevilgning på 416 millioner kroner i revidert statsbudsjett Ekstrabevilgningene skal blant annet brukes til arbeidet med økt sikring av departementene og til husleieutgiftene som departementene betaler for erstatningslokalene som er tatt i bruk.
Publisert