Les flere:

Jeg sa det kom til å skje, og denne uken så jeg det. Skrekkslagne familiefedre, innhyllet i kjemisk røyk fra små engangsgriller, suttende på brente fingertupper mens sure grillpølser og små skiver av billig svinekjøtt ble slukt av flammehavet. Tilgi dem, far, for de vet ikke hva de gjør.

Som den oppmerksomme leser har oppdaget, har jeg vært på grillvekkelsesmøte i Texas. Der er det flaut ikke å røyke. Maten skal ha røyksmak. Men, og dette er viktig, det skal smake eple, kirsebær, hickory, mesquite og sånne ting, ikke briketter eller tennvæske. Så¿ eh¿ hvordan får du til det?

Det går selvsagt an å kjøpe en smoker. Et digert beist med flere kamre, som kan holde jevn temperatur i mange timer. Det er det beste. Eller du kan sveise deg din egen. Prinsippet er jo nokså enkelt. Men du kan også jukse det til. Med en billig kulegrill, litt aluminiumsfolie og en pose spon. Tilsammen blir det en smoker på sparebluss, om man kan si det slik. Og her kommer sportsbutikken inn. En dag oppdaget jeg nærmest ved en tilfeldighet store poser spon av kirsebærtre i butikkhyllene hos XXL, perfekt til en seriøs texan style barbecue. De selger jo røykspon til sportsfiskerne, ikke sant?

OK. Her er trikset. Fyll bare halve bunnen av kulegrillen med kull. Legg det du skal grille på den delen av risten som ikke er over glørne. En god neve spon fuktes lett, pakkes i folie, ikke helt tett, legges på grillristen, over glørne. Lokket på. Senk temperaturen ved å redusere luftsirkulasjonen med ventilene. Nå kan du grille lenge på lav, tørr varme med masse deilig røyk. Kanskje du må slippe oppi noen kullbiter en gang iblant for at det ikke skal dø ut. Og så er det bare å google brisket og beef ribs og pulled pork eller hva det skulle være, speile deg, rette på håret og forberede deg til den forestående kroningen i borettslaget.

Grillkongen er død. Leve grillkongen.

Les flere: