Ifølge foreløpige resultater søndag kveld ble det flertall for partiene som aksepterer lånepakken til EU og IMF. EU-ledere og investorer som fryktet at en Syriza-seier ville sende Hellas ut av euroen, pustet i noen minutter lettet ut. Men så kunngjorde PASOK at resten av venstresiden må med i regjering.

— En ansvarlig regjering må inkludere Nytt demokrati, PASOK, Demokratisk venstre og Syriza. Det er ikke mulig å ta noen beslutning uten en slik nasjonal enighet, sa PASOK-leder Evangelos Venizelos søndag kveld etter at Syrizas leder Alexis Tsipras hadde erkjent nederlag.

Men Syriza har sagt at det blir uaktuelt å gå inn i en regjering med Nytt demokrati.

— Jeg er sjokkert over uttalelsene fra PASOK, sier Thanos Dokos, sjef for tankesmia EILAMEP i Aten, til NTB.

- Dette betyr at vi ikke får en regjering. Men vi får vente og se om dette er forhandlingstaktikk.

Forankret i eurosonen

Hellas vil forbli forankret i eurosonen og vil respektere sine internasjonale forpliktelser, sier vinneren av det greske valget.

— I dag uttrykte det greske folk sin vilje til å beholde euroen, sa lederen av Nytt demokrati, Antonis Samaras

De foreløpige resultatene viser at hans parti fikk 29,5 prosent av stemmene i søndagens valg, noe som gir 128 plasser i nasjonalforsamlingen.

Venstreradikale Syriza ender opp med 27,1 prosent og 72 representanter. Sosialistiske PASOK ser ut til å ende på 12,3 prosent og 33 seter i nasjonalforsamlingen.

Tyskland gir etter

Tyskland åpnet søndag for å gi Hellas mer tid til å oppfylle kravene i krisepakken fra EU og IMF.

— Det kan ikke bli store endringer i forpliktelsene Hellas har undertegnet i avtalen. Men jeg ser for meg at vi kan diskutere en forsinkelse når det gjelder å oppnå målene, sa Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle.

Men hva som skjer de neste dagene med forhandlinger om en ny regjering, er altså svært usikkert.

Holdningen til PASOK ser ut til å være at de ikke vil inn i en regjering som blir veldig svak og som kan falle etter bare noen måneder, ifølge Thans Dokos.

Fortsatt støtte

— Men nå vi folk ha en regjering, og om de ikke bidrar til det, så tror jeg de heller blir straffet av velgerne, sier han til NTB.

Tysklands finansminister mener valgresultatet viser at grekerne vil ha omfattende økonomiske reformer, mens leder av eurogruppen, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, søndag kveld uttrykte håp om at det raskt blir dannet en ny gresk regjering. Det var også budskapet fra EU-president Herman Van Rompuy og Washington.

— Vi vil fortsette å støtte Hellas som et medlem av EU-familien og eurosonen, skrev Van Rompuy på Twitter.

Euro-oppgang

Ifølge Frankrikes finansminister Pierre Moscovici vil eurogruppens finansministre snart presentere hvordan den vil forholde seg til den nye situasjonen i Hellas. Eurogruppen holder sitt ordinære møte i Luxembourg torsdag.

Euroen skjøt fart og nådde sitt høyeste nivå på tre uker etter at resultatene fra valget i Hellas kom søndag kveld.

De første tallene fra de asiatiske børsene viste at euroen steg mot amerikanske dollar. Euroen ble omsatt for rundt 1,273 dollar, noe som er det høyeste nivået siden 22. mai, ifølge Reuters. (©NTB)