1. påskedag i år landet en av verdens rikeste menn i Oslo for å åpne bankkonto i en stor norsk bank. Norske banker opplever nå en eksplosiv pågang fra rike investorer som ønsker å flytte pengene sine ut av et kriserammet Europa.

Milliardene strømmer nå inn i de norske bankene. Investorer fra hele Europa sikrer seg mot et eventuelt euro-kollaps ved å plassere pengene i norske kroner.

— Økningen i henvendelser er dramatisk, og fra mars-april har antall henvendelser eksplodert. Dette er en helt ny situasjon for oss, sier leder av Nordea private banking i Norge, Torsten Østensen.

100 på venteliste

Pågangen er nå så stor at Nordea sliter med å ta unna alle henvendelser, og banken har vært nødt til å plassere over100 interesserte på venteliste. Nordea tar kun i mot kunder som ønsker å plassere relativt store summer i Norge. I løpet av de siste månedene har banken gått fra å motta noen tilfeldige henvendelser til et jenvlig trykk på betydelige beløp. Tilsammen utgjør innskuddene mangfoldige milliarder kroner.

— Det er tydelig at de ønsker å plassere formuen i norske kroner på en konto i en norsk bank. Norge og Norden anses som en trygg havn, sier Østensen.

— Både Norge og Sverige er veldig populære på grunn av stabile banker og fordi valutaene ikke er knyttet til euro som i Danmark og Finland. Man kan si at Norge er veldig i vinden akkurat nå.

Tyskere strømmer til

Banken opplever pågang fra hele Europa, men i løpet av de siste månedene har pågangen vært ekstra stor fra Tyskland og Spania.

— Vi merker størst pågang fra Nord-Europa. Tyskerne er redd for at euroen kommer til å falle dramatisk i verdi. De er usikre på hvilke forpliktelser Tyskland kommer til å ta på seg.

Også andre norske banker har merket hungeren etter norske kroner. DNB har opplevd at henvendelsene har eskalert i løpet av de siste månedene.

— Det er snakk om alle typer aktører, fra sentralbanker til bedriftskunder og også formuende tradisjonelle kunder, sier leder for DNB private banking, Ingrid Tjønneland.

Innskuddsdekningen i DNB har økt med fem prosentpoeng på ett år - noe som er en betydelig oppgang.

— Det har vært en oppgang i henvendelser fra utlandet om forvaltning av penger hos oss uten at det har vært en flom av penger, sier kommunikasjonsdirektør i Handelsbanken Norge, Lars N. Sæthre.

- Et tidsspørsmål

Sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum, sier at tilstrømningen til Norge bare var et spørsmål om tid.

— Vi ser jo at innskuddene forsvinner ut av bankene i Sør-Europa. Siden renten er null er jeg egentlig mer overraskende at det fortsatt er innskudd igjen i for eksempel greske banker.

For norske banker betyr mer innskudd penger som er billigere enn hvis de skulle ha hentet dem i det internasjonale pengemarkedet.

— Det store spørsmålet er likevel hvor lenge pengene vil forbli i Norge. De kommer nå på regnværsdager, og det spørs om de ikke vil forsvinne ut igjen når sola begynner å skinne.