Konsulentselskapet har samlet inn tall som viser utviklingen i pris og salg av nye boligprosjekter på Østlandet.

— Vet ikke hvorfor

For desember og januar ble det solgt 33 prosent færre boliger enn i tomånedersperioden før, og 18 prosent færre enn på samme tid i fjor.

— Akkurat hvorfor dette skjer er vi noe usikre på. Det er fremdeles litt for tidlig å konkludere om boligmarkedet har snudd, men vi registrerer at det er et kraftigere fall en vi har sett før, sier analytiker Bjørn Gran i Pöyry Management Consulting til Aftenposten.no.

Fallet er blant de verste siden boligmarkedet gikk på en smell finanskrisehøsten 2008.I februar i år var det 3597 usolgte boliger. Ved forrige registrering, i desember i fjor, var 3611 boliger usolgte. 814 nye boliger er bygget i denne tidsperioden.

Nedgangen er spesielt stor i Oslo-området, mens nyboligsalget har vært størst i Nedre Romerike.

Prisene holder seg

— Volumet i boligsalget har steget jevnt og trutt siden bunnivået i 2008, med unntak av en nedgang i august i fjor. At det har vært jul kan nok forklare noe av aktivitietsnedgangen, men dette er et kraftig fall, sier Gran.

Selv om salget går ned har prisene holdt seg stabile på nye boliger, viser Pöyrys rapport .

Kvadratmeterprisen for Østlandet er 40.300 kroner, noe som 1,3 prosent høyere enn i desember 2011 og 3,6 prosent høyere enn i februar samme år. Oslo Vest og Oslo sentrum troner øvest med et gjennomsnitt på 59.500 kroner per kvadrameter. Nederst ligger Hedmark med et gjennom­snitt på 28.300 kroner per kvm.