Statoil-konsulent erkjente i retten at han har mottatt syv millioner kroner i bestikkelser, skriver Stavanger Aftenblad.

Økokrim mener at konsulenten har mottatt bestikkelsene for å ordne innpass hos Norsk Hydro. Etter fusjonen av olje— og gassvirksomheten til Norsk Hydro og Statoil skal han ha fortsatt å hjelpe selskapet med å fakturere Statoil millionbeløp for ingenting.

Fiktiv fakturering

— Fakturaene har ikke noe reelt innhold. De er luft. Men han hadde en posisjon der han fikk disse godkjent, sa aktor Espen Haug under innledningsforedraget.

Den fiktive faktureringen skjedde i forbindelse med arbeidet Statoil gjorde på Mongstad. Ifølge tiltalen, skal Statoil ha betalt minst 19 falske fakturaer for totalt 6,1 millioner kroner fra leverandørselskapet.

Mange ledd

De fiktive fakturaene gikk gjennom flere ledd. Økokrim mener bruken av mange underleverandører gjorde konsulentens millionsvindel av Statoil mulig.

— Vi har funnet kun en direkte innbetaling til konsulentens konto. Da er det kamuflert som betaling for transportkasser. De andre utbetalingene går enten via ektefellen hans eller andre selskap, sa Haug.

Rettssaken mot konsulenten og to andre personer startet i Stavanger tingrett tirsdag. De risikerer ti års fengsel for grov korrupsjon.

Erkjente straffskyld

Konsulenten erkjente straffskyld sammen med en person som var daglig leder og styreleder i leverandørselskapet. Han er også tiltalt for hvitvasking. Den tredje tiltalte nektet straffskyld.

Det var Statoil som fattet mistanke til konsulenten og anmeldte saken i november i fjor. 9. desember slo politiet til mot tolv adresser samtidig i Stavanger og Bergen.

Det er satt av tre uker til behandling av saken i tingretten.