Mindre og mindre til studentene

Nok en gang føler studentenes seg snytt av den rødgrønne regjeringen. Alt vi krever, er å få like mye som foreldrene våre, lyder studentenes klagesang.

FULLTIDSSTUDENTER: Amalie Engedal Fredriksen (til venstre) og Aksha Arulmohan ønsker seg begge en deltidsjobb. - Slik at vi får råd til litt ekstra. Det vi får nå, holder akkurat, mener Aksha Arulmohan. Foto: ANDREA STRØMMEN

  • Andrea Strømmen (foto)
  • Krister Clausen Hoaas
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Det er en myte at studenter i dag har det lettere enn studentene på 70-, 80- og 90-tallet, sier Audun Kjørstad, leder for Velferdstinget i Bergen.

I statsbudsjettet var det lite å glede seg over for dem som er opptatt av studentøkonomien, mener Kjørstad.

— Man tror gjerne at ting var verre før. Det var de ikke. Det var lettere å leve av studiestøtten før. Vi ber bare om samme kjøpekraft som foreldrene våre hadde da de studerte, sier Kjørstad.

— Vi er ikke kravstore. Vi ber om et beløp som ligger under minstepensjon og under fattigdomsgrensen.

Husleie spiser økningen

Ser vi på hvordan studiestøtten har utviklet seg under de rødgrønnes styre, viser tallene fra Statens lånekasse for utdanning at den økte med temmelig nøyaktig 13.000 kroner fra deres første budsjett (2006) til nå. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at leieutgiftene i Bergen i samme periode økte med 53,4 prosent pr. kvadratmeter.

Det betyr at en student som betalte 3500 kroner i måneden for seks år siden, måtte ut med 5355 kroner i fjor og enda mer i år. Det betyr godt over 22.000 i økte årlige leieutgifter. I tillegg har det vært en generell prisøkning på varer og tjenester her til lands på over 10 prosent i samme tidsperiode.

- Stusslig

Øyvind Berdal, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), kaller økningen på 190 kroner måneden for "stusslig". Han minner om at stortingsrepresentantene har bevilget seg selv en lønnsøkning på nesten 30 ganger så mye som det de tilgodeser studentene med.

Studentenes forventninger til den rødgrønne regjeringen har vært store. I begge regjeringserklæringene (Soria Moria I og II fra henholdsvis 2005 og 2009) loves det å sikre en studiefinansiering som "gjør det mulig å studere på heltid". Det er langt unna virkeligheten, slår studentrepresentantene fast. Løftene er brutt, mener de.

— Nå må studenter fortsatt prioritere deltidsjobben fremfor lesesalen for å få sitt eget budsjett til å gå opp, skriver Øyvind Berdal i en pressemelding.

— Så spørs det om det er spesielt samfunnsøkonomisk at flere studenter må jobbe ved siden av studiene, at flere stryker og at flere kanskje faller fra, sier Audun Kjørstad.

- Holder akkurat

På Studentsenteret sitter to relativt ferske studenter i sitt første semester på Universitetet i Bergen. Ingen av dem jobber ved siden av studiene.

— Jeg er så heldig at jeg har fått studentbolig. Jeg betaler et par tusenlapper mindre i måneden enn venninnen min, sier Aksha Arulmohan (18).

— Jeg føler at det går å leve på studiestøtten, men da må jeg planlegge veldig godt, sier Amalie Engedal Fredriksen (19).

De har merket seg at det oppfordres til heltidsstudier og mindre jobbing fra både regjering og universitetsrektor.

— Det skal veldig mye til å klare å gå hardt inn for studiene hvis jeg samtidig skal jobbe, sier Arulmohan.

Publisert
  1. Jobb og karriere
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Dette sier styrelederen om Brann-trenerens fremtid

Kåre Ingebrigtsen sier han har troen på at Brann skal klare å snu skuten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Dette sier styrelederen om Brann-trenerens fremtid

  2. Funn av død person i traktor

  3. Stengte tunneler skapte køer i sentrum

  4. Ikke én hadde på seg Brann-drakt på Fotballpuben. – Fansen har resignert.

  5. Ti kategoriar. Femti finalistar. Dette er det beste Bergen har å by på.

  6. Fem gode råd for et vellykket teltkjøp: – Ikke kjøp for dyrt telt.