Statsminister Silvio Berlusconi får redusert fengselsstraffen han ble dømt til, fra fire til ett år, melder NTB.

Det vedtok domstolen i Milano fredag, to timer etter at den dømte Berlusconi til fengsel for skatteunndragelser.

Bakgrunnen for strafferabatten er en lov om amnesti, som den daværende venstreregjeringen innførte i 2006 i et forsøk på å få redusert antall fanger i italienske fengsler. Hvorvidt strafferabatten får betydning for Berlusconis anke, er ikke kjent.

Det er en domstol i Milano som har dømt den tidligere statsministeren, melder nyhetsbyrået AP.

Aktors påstand var tre år og åtte måneder i fengsel, men dommeren dømte ham til fire år.

Berlusconi er også dømt til ikke å kunne ha valgte verv i tre år, skriver avisen corriere.it.

Dette er første gang den tidligere statsministeren er blitt domfelt. Han har vært involvert i mange rettssaker som handler om underslag, skattesnusk og regnskapsvindel. Ifølge ham selv har han vært 2.500 ganger i retten i forbindelse med over 100 saker, skriver BBC.

Han har også vært anklaget for å ha forsøkt å bestikke en dommer, men Berlusconi har hele tiden sagt han har vært uskyldig. Og helt frem til nå sluppet unna dom i rettssystemet .

Berlusconi, en av landets rikeste menn, har bestemt seg for å anke dommen.

TV-rettigheter

Skatteunndragelsen Berlusconi er dømt for, skal ha skjedd i forbindelse med oppkjøp av kringkastingsrettigheter foretatt av Berlusconis selskap Mediaset.

Dommen falt bare dager etter at Berlusconi kunngjorde at han ikke akter å stille som statsministerkandidat for partiet PDL i valget neste år.

Aksjekursen gikk ned med tre prosent etter at dommen ble kjent, melder nyhetsbyrået Reuters.

Advokatene til Berlusconi har kalt dommen «helt utrolig» og de sier de vil anke saken.

Lederen for Berlusconis parti PDL, Angelino Alfano, sier dommen beviser at den tidligere statsministeren blir «forfulgt», skriver NTB.

Overrasket over dommen

Norsk-italienske Elisabetta Cassina Wolff er historiker ved Universitetet i Oslo er overrasket over dommen mot Berlusconi:

— Oioioi. Jeg trodde at advokatene også nå ville klare å få han til å slippe dom. De har vært så smarte med skatt- og korrupsjonsakene tidligere, sier hun til Aftenposten.no

Men at Berlusconi nå endelig blir dømt, mener hun er bra for det italienske rettssystemet:

— Det viser at det fungerer selv om det har tatt innmari lang tid. Det er en skandale at vi måtte vente 20 år for å kunne bekrefte at Berlusconi hadde gjort noe som var ulovlig.

- Tror du han nå vil komme i fengsel?

— Saken er ikke ferdig, og nå anken han og da går det tid. Det er absolutt ikke sikkert at han havner i fengsel, avslutter Cassina Wolff.

I en annen rettssak som pågår i Milano, også kjent som «Ruby-saken», er Berlusconi tiltalt for seksuelt misbruk av en mindreårig marokkanskfødt jente, samt for å ha misbrukt sin makt som statsminister til å få henne løslatt da hun ble pågrepet for tyveri. Berlusconi nekter også her straffskyld.