I et intervju med BBC World blir Gates spurt om hva han synes om president Barack Obamas budskap om at skattetrykket burde økes på de rike. Dette var sentralt i hans «State of the Union»-tale denne uken.

Microsoft-gründeren påpeker at i den situasjonen USA er i med underskudd og økonomiske nedtur, så burde alle bidra for å få landet på beina igjen — og de rike enda mer enn alle andre.

-Rettferdig

-Det er «pure justice», sier Gates til BBC.

På spørsmål om hva han selv, investoren Warren Buffett og andre superrike, betaler nok skatt svarer han.

-Jeg føler ikke at folk som meg betaler så mye skatt som vi burde.

Gates anslås å være god for rundt 60 milliarder dollar (360 milliarder kroner). I mange år var han verdens rikeste, men de siste to-tre årene har han vært på andreplass på magasinet Forbes oversikt over verdens rikeste - hårfint etter meksikaneren Carlos Slim.

Vil redde verden

Gates gikk for få år siden ut av den daglige driften i Microsoft, og bruker nå sammen med kona det meste av tiden sin på stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation, som har som formål å jobbe med helse, utdanning og andre veldedige formål.

Microsoft-gründeren har tidligere uttalt at han tenker å gi det aller meste av formuen sin tilbake til samfunnet.

Skatt har vært et hett tema i USA den siste tiden.

Skattekritikk mot Romney

Blant annet har det kommet frem at den kanskje største favoritten til å blir de konservatives presidentkandidat Mitt Romney ikke bare kan bli den rikeste presidenten noen gang. Det viser seg også at han betaler svært lite skatt, bare rundt 15 prosent, noe som har skapt harme i USA.

Gates har også tidligere tatt til orde for skatt på kjøp og salg av verdipapirer som aksjer, samt en miljøavgift på flybensin og drivstoff til handelsflåten.

USA-president Barack Obama tok til orde for at de rike burde betale mer skatt i sin "State og the Union"-tale denne uken.
AP/Saul Loeb