Internasjonal erfaring, toppleder— og styreerfaring, evne til å spille på lag med næringsminister Trond Giske, handlekraft til å sparke konsernsjef Jon Fredrik Baksaas hvis nødvendig og helst telekompetanse fremheves som viktige kvalifikasjoner.

Svein Aaser trekkes frem av de fleste kilder Aftenposten har snakket med som mulig arvtager etter Harald Norvik.

Aaser har lang toppsjeferfaring i banknæringen og tung styrekompetanse. Han regnes for å være på godfot med Giske. Giske valgte Aaser som ny styreleder i Statkraft da han ville bytte ut Arvid Grundekjøn.

Gjengangere

Flere av de samme som var i favorittsjiktet for fem år siden da Thorleif Enger gikk av i Telenor og Norvik tok over, nevnes også nå. Det gjelder blant annet Terje Vareberg, Gunn Wærsted, Finn Jebsen og Marit Arnstad.

Partner Per-André Marum i rekrutteringsselskapet Panamera IMD mener Telenor trenger en erfaren styreleder med internasjonale erfaring og telekompetanse. Han er selv leder for IMD International Search Groups globale rekruttering innen telekom.

- Helst hadde jeg sett at det hadde vært en internasjonal profil, men jeg tror ikke en slik kapasitet vil la seg styre i nødvendig grad av Giske. Jeg tror også Giske ønsker seg en norsk styreleder, sier Marum som sier at en norsk person med en slik bakgrunn nærmest er ikke-eksisterende.

Bjerke eller Hermansen?

- Vi ender kanskje opp med Ap-veteran Hallvard Bakke, som ble satt inn i Telenor-styret i fjor. Selv ville jeg nok heller håpet på den gamle Telenor Mobil sjefen Arve Johansen, Telenors fremtid handler om mobiltelefoni. Andre kandidater kan være Tormod Hermansen, Svein Aaser og DNB-sjef Rune Bjerke. Bjerke har telekompetanse fra Hafslund og partiboken i orden. Det har vært diskutert om en toppleder også kan ta et tungt styreverv. Men vi ser jo at Statoil-sjef Helge Lund også kan sitte i Nokia-styret.

Av kvinnelige kandidater fremhever han Ingvild Myhre, Åse Aulie Michelet, Gunn Wærsted og Elisabeth Grieg.

Partner Magne Amundsen i rekrutteringsselskapet Visindi vil ikke spekulere i navn, men har synspunkter på hvilke kvalifikasjoner som er nødvendig.

- Styreledervervet i Telenor er en veldig krevende posisjon som krever mye erfaring, både med børsnoterte selskaper og med å jobbe internasjonalt. Det er en rolle som er vanskelig å kombinere med en tung topplederstilling i næringslivet. Utvalget av kandidater er derfor relativt begrenset, sier Amundsen.

Han påpeker også at det er viktig for en ny styreleder å ha eller være i stand til å få et godt forhold til Telenors største eier, staten.

Lunder og Skogen Lund

Marum i Panamera har gjort seg noen tanker om aktuelle kandidater hvis Baksaas må gå av som konsernsjef. Han mener VimpelCom-sjef Jo Lunder er en sterk kandidat.

- Om vi i Norge evner å lønne ham godt nok er en annen sak. Lunder ble nok også vurdert som Telenor-sjef da Tormod Hermansen gikk, men ble den gang regnet for å være for ung. Han har gjort mye bra i årene siden, sier Marum.

Internt i Telenor-ledelsen mener han Sigve Brekke og Kristin Skogen Lund peker seg ut.- Brekke har gjort en god jobb som sjef i Telenor Asia og har partiboken i orden. Spørsmålet er om han blir for knyttet til India, noe jeg personlig ikke synes skal ekskludere ham. Skogen Lund er veldig sterk på kundeorientering og er kvinne, men kanskje er det for tidlig for henne telekommessig. Også Vodafone-topp Morten Lundal kan være aktuell.