Den 32 år gamle kjemiingeniøren Mostafa Ahmadi Roshan tilknyttet det iranske atomprogrammet ble drept av en bilbombe i det nordlige Iran onsdag. En person på motorsykkel kjørte forbi og festet en magnetisk bombe til bilen hans mens han var på vei til jobben.

Dagen etter at kjemiingeniøren og hans sjåfør ble drept, tar flere regimetro aviser til orde for hevn, ifølge nyhetsbyrået AFP.

— Likvideringer av israelske tjenestemenn og militæret er mulige. Det er lov ifølge internasjonal lov å ta hevn drapet på atomingeniøren, skriver avisen Keyhan i en leder.

Angrepet onsdag ligner på flere andre som har skjedd i hovedstaden Teheran de siste to årene. Tre vitenskapsmenn, hvorav minst to av dem jobbet med Irans atomprogram, har blitt drept tidligere.

BAKGRUNN:

Ingen har tatt på seg ansvaret for bombeangrepet, men det iranske regimet peker i en helt klar retning: Ansvaret ligger på «sionister» og «de som hevder de er imot terrorisme», sier visepresident Mohammad Reza Rahimiblamed til det iranske nyhetsbyrået Fars News Agency.

Ber om fordømmelse

Iranske myndigheter har også sendt et brev til FNs sikkerhetsråd hvor de ber om sterk fordømmelse og skriver at de har bevis for at utlendinger, som de ikke beskriver med navn, står bak drapet.

Washington Post skriver torsdag at USA og president Barack Obama var raskt ute med å distansere seg fra angrepet.

— Jeg vil kategorisk avvise enhver amerikansk involvering i noen form for vold inne i Iran, sa utenriksminister Hillary Clinton.

Israelsk general: - Feller ikke en tåre

En kilde i det israelske statsapparatet sier at Israel aldri kommenterer anklager som kobler angrepene i Iran med israelske agenter.

Reaksjonene fra USA og Israel vil neppe dempe spekulasjonene i Iran om at utenlandsk etterretning sto bak.

Den israelske generalen Yoav Mordechai skriver ifølge AFP på sin Facebook-side at han ikke var klar over hvem som har utført disse drapene, men «Jeg feller definitivt ikke en tåre over dette».

Og i tillegg har israelsk media skrevet om det Israels militærsjef Benny Gantz sa dagen før i et lukket møte i det israelske parlamentet Knesset:

- 2012 vil bli et kritisk år for Iran, blant annet fordi ting vil skje med dem på «en unaturlig måte».

I tillegg til drapene, tyder mye på at Irans atomprogram også er blitt utsatt for sabotasje. Flere eksplosjoner har rammet militære anlegg og transportlinjer. I tillegg har et datavirus – Stuxnet – gjort skade på maskiner knyttet til programmet.

— Tanken er helt klart å forsøke å forstyrre utviklingen som kan føre til at Iran får atomvåpen, og å gjøre at vitenskapsmennene føler seg mindre trygge og i mindre i stand til å gjøre jobben, sier den tidligere FN-våpeninspektøren David Albright ved Institute for Science and International Security til Washington Post.