Båliv og friluftsliv:

Garmin GPSMAP 76CSX bærbar farge GPS — norsk modell, pris fra ca. 6500 kroner før medlemsrabatt hos Bergen Turlag. Når det gjelder priser er det også gode tilbud på internett. Nå med utskiftbart 128 mb microSD kort, SiRF antenne, høydemåler og kompass. Passer godt til bruk i båten eller på fjellet. Med egen «mann over bord» knapp.

Dersom du mister den i sjøen eller i vannet, er 76-serien vanntett, samtidig som den også flyter.

MicroSD kortet på hele 128 mb kan fylles med både topografiske landkart, Bluechart sjøkart og City Select by-/veikart. Med en utvidet batterikapasitet på inntil 30 timer er den med deg også på lengre turer i skog og mark. På veien har den autoruting funksjon, som gir deg detaljert hjelp gjennom rundkjøringer og kryss hele veien til målet. Ønsker du å bruke den på sjøen, fremstår den som en fullverdig marineplotter, som viser deg detaljer du bør vite om.

Vanlig valg

Hos Bergen Turlag er Letrex Legend Color et vanlig valg. Pris fra ca. 3800 før medlemsrabatt.

Den er nå i en ny utgave og Color gir visning av alle typer kart; topografi, vei og sjø. Overføringen av kart går svært raskt via usb, dessuten får den strøm direkte fra pc - så du slipper å tenke på batterier.

Dette er også forbedret fra forgjengeren Letrex Legend: Mottakeren er mer følsom, har akustisk alarm, turn by turn på basekart for Europa, og opptil 20 timers batterikapasitet.

Fjellfavoritten

Garmin GPSMAP 60CX bærbar farge GPS. Denne koster 6200 før medlemsrabatt hos Bergen Turlag.

Nå med utskiftbart 64 mb MicroSD kort og SiRF antenne.

Ikke gå deg vill på fjellet! Dette er det et navigasjonsinstrument til fritidsbruk med tft dagslys fargeskjerm. Det gir fargerike omgivelser selv i tåke og mørke. Enten du vil ut på jakt, seile på sjøen eller finne frem i byen, gir denne robuste lettvekteren deg en klar visning av hvor du er, uansett lysforhold.

Rimelig til bilen

TomTom One, pris ca. kr. 3700. TomTom er en av de ledende innen bilnavigering. TomTom one er en ny rimelig navigator som dekker de flestes formål.

TomTom One Skandinavia, en komplett navigasjonsløsning med innebygget gps antenne, kart over Skandinavia, og oppladbart batteri til bruk utenfor bilen. Sett i minnekortet, start bilen og naviger - enklere blir det neppe. Alle menyer og stemmestyring er på norsk. TomTom kommer også med en helt ny serie i prisklasse fra 4000 til 6000 kroner. Det er mange tilleggsfasiliteter. Works - et system som gjør at kontoret kan spore sine biler skal være på vei inn, og tjenester med tredimensjonale bilder fra byer er varslet.

Motorsykkelen

TomTom Rider, pris rundt kr. 6500,-. En spesiallaget navigasjonsenhet til motorsykkel. TomTom Rider er vanntett og har en klar fargeskjerm med solfilter. Ingen installasjon kreves på TomTom Rider, sett i minnekortet og naviger.

Et headsett følger med i pakken. Den kommuniserer trådløst til navigatoren. Dette kan brukes i hjelmen slik at man hører de talebeskjedene som blir gitt. Du kan også koble mobiltelefon til samme pakken.

For TomTom-brukere har en laget et eget TomTom-forum som du finer ved å gå inn plå www.tomtom.no

For treningsnarkomane

Forrunner - Garmin 305. Pris kr. 3200,-.

Nå kan du forhåndsdefinere treningsturen din med ønsket distanse, tid og tempo, og din virtuelle treningspartner vil fortelle deg både grafisk og med alarmer om du henger med underveis! Den regner ut hvor mange kalorier du har forbrent i løpet av treningsøkten din. Sist, men ikke minst: en pulsmåler gir deg informasjon om nåværende puls og alle data du ønsker relatert til pulsmåling.

Med innebygd gpsantenne og Garmins brukergrensesnitt får du enkelt tilgang på nøyaktige data om fart og avstander. Den tar deg enkelt tilbake til utgangspunktet og den kan lagre inntil 100 forskjellige posisjoner du senere kan navigere mot. Klokkefunksjonen gir deg muligheter til å logge rundetider, gjennomsnittsfart, toppfart med mer. Forerunner 305 kan lagre din treningsdagbok i ca. to år, og du kan overføre data til din pc ved bruk av Garmin's Loggbok Treningssenter» på internett. Den er kompatibel med 3. parts software som www.motionbased.com og www.trainingpeaks.com, som gir deg anledning til å lage analyser.