Freyr vil noteres i New York og sikre 7,3 milliarder

Batteriselskapet Freyr sier at det vil ta bakdøren inn på New York-børsen gjennom sammenslåing med et allerede børsnotert spesialforetak. Freyr sier at avtalen tilfører selskapet 7,3 milliarder kroner.

Dette er noen av menneskene bak batteriselskapet Freyr. Fra venstre: Hege Marie Norheim, Ryuta Kawaguchi, styreleder Torstein Dale Sjøtveit, konsernsjef Tom Einar Jensen, Tove Nilsen Ljungquist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det kommer frem i en melding fra Freyr fredag.

Batteriselskapet har planer om storskala battericelleproduksjon i Mo i Rana, hvor de vil produsere batterier med kapasitet på opptil 43 gigawattimer innen 2025. Det skal ifølge Freyr kunne gi opptil 1.500 arbeidsplasser.

Nå vil selskapet slå seg sammen med et spesialforetak (SPAC) kalt Alussa Energy Acquisition Corp. Spesialforetaket er allerede børsnotert i New York, og er satt opp for å gjennomføre oppkjøp og sammenslåinger innen energisektoren.

Dette er en metode som mange andre selskaper har valgt for å komme seg på børs, inkludert blant andre hydrogen-lastebilprodusenten Nikola og Richard Bransons Virgin Galactic.

Ifølge Freyr vil transaksjonen tilføre selskapet 7,3 milliarder kroner. Blant investorene som er med er Koch Strategic Platforms, Glencore, Fidelity Management & Research Company LLC, Franklin Templeton, Van Eck Associates Corporation og Sylebra Capital.

Skal hete Freyr Battery

Selskapet mener at det sammenslåtte selskapet vil ha en egenkapitalverdi på 12 milliarder kroner. Navnet på det nye New York-noterte selskapet blir Freyr Battery.

– Vi har vurdert mer enn 75 ulike investeringsmuligheter innen energi- og energiomstillingssektoren siden vi gikk på børsen i slutten av 2019, og Freyr skilte seg klart ut som en ledende aktør, klar til å ta i bruk neste generasjons batteriteknologi for å møte det betydelig og voksende behovet i markeder på en mest mulig bærekraftig måte, sier Daniel Barcelo, som er administrerende direktør, president og styremedlem i Alussa Energy, i en melding.

Freyr venter at produksjonen i Mo i Rana skal starte i løpet av 2022, og så trappes gradvis opp.

– Sammen med våre partnere, Innovasjon Norge, Helgeland Invest, Sintef, NTNU, Rana Kommune og flere andre lokale og regionale aktører, har Freyr gått fra å være på tegnebrettet til nå, å bli en realitet ved hjelp av støtten fra internasjonale investorer, sier Torstein Dale Sjøtveit, grunnlegger og arbeidende styreformann i Freyr.

Oversiktsbilde fra Mo i Rana, hvor Freyr planlegger sin batterifabrikk.
Publisert: