Robert Downey Jr. og Hedgefond-Halvorsen med på vegansk bacon-satsing

Skuespillerstjerne Robert Downey Jr. og den norske mangemilliardæren Ole Andreas Halvorsen er med på å finansiere et amerikansk oppstartsselskap som satser på vegansk bacon.

SKYTER INN PENGER: Robert Downey Jr. startet tidligere i år et selskap som skal bidra i miljøkampen. Nå går han inn med penger i en baconerstatning. Her fra en promoevent for storfilmen «Avengers: Endgame» i 2019.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det amerikanske oppstartsselskapet Atlast Food, som lager en soppbasert baconerstatning, henter penger fra investorer, deriblant skuespilleren Robert Downey Jr. og hedgefondet til den norske forvalteren Ole Andreas Halvorsen.

Selskapet får i denne runden inn 40 millioner dollar, ifølge en melding, noe som tilsvarer 335 millioner kroner med lørdagens valutakurs.

Pengene skal gå til å bygge det som skal bli verdens største produksjonsanlegg for mycel, som er en viktig ingrediens i produksjonen.

Slik ser den soppbaserte baconerstatningen ut.

Atlast Food er en av flere startups som kjemper for å perfeksjonere plantebaserte kjøttalternativer som etterligner tekstur og smak av kjøttprodukter som bacon. Ifølge Bloomberg anslås det at markedet blir verdt 290 milliarder dollar innen 2035.

– Kan ta en høy pris

Downey Jr. investerer gjennom selskapet Footprint Coalition Ventures, som han startet tidligere i år og som skal bidra i kampen mot verdens miljøutfordringer.

– Hvis du elsker bacon og planeten, har Atlast laget en løsning med seks ingredienser for å nyte den ene uten å skade den andre, sier Downey Jr. i en uttalelse.

I produksjonen av baconerstatningen brukes sopp, eller en del av soppen som kalles mycel, i tillegg til kokosnøttolje, rørsukker, havsalt, en røysmakstilsetning, samt betejuice for farge.

Atlast Food begynte å selge baconet under egen merkevare i november i fjor, og sier det jobber for å kunne levere i en større skala. De ønsker å ekspandere til nye markeder, inkludert Europa og Asia.

– Det er et av de mest verdifulle kjøttproduktene man kan lage, og vi kan ta en høy pris, noe som er veldig nyttig, sier selskapets sjef og gründer Eben Bayer til Forbes.

Atlast er spunnet ut fra et forsknings- og teknologiselskap ved navn Ecovative som har samme grunnlegger. Bayer startet Ecovative for å gjøre «research» på soppingrediensen i 2007.

Den gjør det angivelig enklere å etterligne konsistensen til vanlig bacon enn ved å kombinere bruk av soya eller erter med olje, som i en del plantebaserte burgere.

Burgere flyr på børs

Bayer har hentet 100 millioner dollar til Ecovative, og Halvorsens hedgefond skjøt inn penger i dette selskapet senest ved forrige investeringsrunde i mars.

De veganske alternativene utgjør fortsatt en liten del av baconmarkedet, samtidig som investorer har kastet seg over plantebaserte kjøtterstatninger.

Da Beyond Meat ble børsnotert i 2019, steg aksjekursen 163 prosent på første handelsdag, og det ble den beste børsdebuten i USA på mer enn et tiår, ifølge Bloomberg. Nå har Beyond Meat en børsverdi på 8,65 milliarder dollar, ifølge tall fra Infront.

Beyond Meats hovedkonkurrent, Impossible Foods, har foreløpig ikke bekreftet en Reuters-artikkel om at de planlegger en børsnotering verdt 10 milliarder dollar.

Den høye verdsettelsen understreker at etterspørselen etter plantebaserte kjøttprodukter har økt, drevet av miljømessige og etiske bekymringer blant forbrukerne, skriver Reuters.

Blant Norges aller rikeste

Halvorsens hedgefond Viking Global Investors var hovedinvestor i kapitalinnsprøytingen.

Halvorsen er toppsjef i hedgefondet Viking Global Investors, som han var med å grunnlegge i 1999. Han har fått kallenavnet «Tigergutt» etter å ha gjort seg bemerket i hedgefondet Tiger Management på 90-tallet.

Nordmannen flyttet til USA på 80-tallet, og gikk ut som en av de beste i sitt kull på eliteskolen Stanford University i 1990.

Ole Andreas Halvorsen.

Halvorsen, som er tidligere marinejeger i forsvaret, forvalter 44 milliarder dollar, tilsvarende 368 milliarder kroner med dagens valutakurs.

I mars ble det kjent at Halvorsen hadde gått inn på eiersiden i den norske kryptosatsingen Harmonychain, men hedgefondmilliardæren var kjapt ute av selskapets aksjonærliste.

Halvorsen var på en toppliste over hedgefondforvaltere i USA i 2020, da han tjente 923 millioner dollar, fordelt på avkastning på egne investeringer og fondsavgifter.

Tidsskriftet Kapital rangerte Halvorsen som Norges fjerde rikeste i 2020, og la til grunn en formue på 43 milliarder kroner. Bloomberg verdsetter nettoformuen hans til 4,1 milliarder dollar.

Milliardær Ole Andreas Halvorsen kjapt ute av kryptosatsingOle Andreas Halvorsen på toppliste over hedgefondforvaltere i USA
Publisert: