Kornavtalen forlenges med fire måneder

Avtalen som sikrer eksport av ukrainsk korn og andre matvarer via Svartehavet, er forlenget med 120 dager, opplyser ukrainske myndigheter.

Et lasteskip utenfor Istanbul, som er mottakssted for ukrainsk korn som kommer med skip via Svartehavet. Kornavtalen er også lukrativ for tyrkisk skipsfart.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Kornavtalen utløper lørdag, og det har vært knyttet usikkerhet til om Russland ville gå med på en forlengelse av avtalen.

Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov kunngjorde nyheten på Twitter torsdag morgen.

– Denne beslutningen er akkurat tatt i Istanbul. Tyrkia og FN er fortsatt garantister for initiativet, heter det i en uttalelse fra Kubrakovs departement.

Kornavtalen er svært viktig for å sikre mateksport til blant annet fattige land i Afrika. Ved at tonnevis av ukrainsk korn når internasjonale markeder, hindres også en kraftig prisstigning.

Både Russland og Ukraina er svært viktige for verdens matforsyning ettersom de er to av verdens største korneksportører.

FN-glede

FNs generalsekretær António Guterres hyller forlengelsen.

– Jeg er glad for at alle parter er enige om å fortsette kornavtalen for å legge til rette for eksport av korn, matvarer og gjødsel fra Ukraina, sier Guterres.

Han legger til at FN også er fullt ut engasjert i å få fjernet de gjenværende hindringene for eksport av mat og gjødsel fra Russland.

En tyrkisk tjenestemann bekrefter at avtalen er forlenget under gjeldende betingelser i vinter og legger til at det kan komme nye avtalevilkår etter dette.

Tyrkisk megling

Tyrkia har spilt en viktig rolle i forhandlingene om en forlengelse.

Tidligere i uken sa president Recep Tayyip Erdogan at han i løpet av de neste dagene ville snakke med både Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Min mening er at den kommer til å fortsette. Det er ikke noe problem her, sa Erdogan på G20-møtet på Bali onsdag.

Russland trakk seg

I oktober trakk Russland seg en kort stund fra avtalen som følge av et angrep mot Russlands svartehavsflåte på Krim-halvøya. Tross dette fortsatte skip med ukrainsk korn å forlate ukrainske havner.

Under G20-toppmøtet tok verdens mektigste ledere avstand fra at parter i en krig bruker mat og energi som våpen, uten å nevne Russland direkte. Blant dem som stilte seg bak uttalelsen, var Kinas president Xi Jinping, som ikke har villet fordømme Russlands angrep på Ukraina.

Publisert: