Frykter konkurser i vindkraften: Alcoa bekymret for tilgangen på kraft

Hvis vindkraftanlegg går konkurs, kan gunstige, langsiktige kraftavtaler i industrien rammes. – Avhengig av vindkraftavtalene, sier Alcoa.

Leder Åslaug Haga i bransjeorganisasjonen Norwea og energidirektør Ole Løfsnæs i industriselskapet Alcoa.
Publisert: Publisert:

Leder Åslaug Haga i bransjeorganisasjonen Norwea og Alcoas energidirektør Ole Løfsnæs møter E24 utenfor Stortinget, hvor det denne uken holdes en rekke høringer om statsbudsjettet for 2023.

Alcoa og Norwea er bekymret for at vindkraftanlegg kan gå konkurs etter skattegrepene i budsjettet. Regjeringen foreslår 40 prosent grunnrenteskatt på vindkraft. Det reduserer lønnsomheten, særlig i eldre anlegg.

Skulle det bli konkurser, vil industriaktører som Alcoa kunne miste viktige langsiktige kraftavtaler. Selskapet kjøper kraft til sitt anlegg i Mosjøen gjennom langsiktige avtaler med flere vindkraftanlegg, og er bekymret.

– Når man skjerper skattene for både vind- og vannkraft blir det høyere priser på kraftavtalene og mindre konkurransedyktig industri, sier Løfsnæs.

Blant industriaktørene har både Norsk Hydro, Alcoa og Eramet inngått langsiktige avtaler med norsk vindkraft. Det har også store teknologiaktører som Google og Facebook.

– Vil gå konkurs

Mandag kritiserte Finans Norge-sjef Idar Kreutzer vindkraftskatten i en høring på Stortinget. Han frykter konkurser i vindkraften og lavere utenlandske investeringer, og omtalte dette som «en internasjonal skandale».

Onsdag ga Norwea sine innspill til energikomiteens høring om statsbudsjettet. De har fått aktører i bransjen til å åpne sine bøker for KPMG, og tallene viser en klar konkursfare, hevder organisasjonen.

– Vi har beregninger som viser at det er kraftverk som vil gå konkurs. Det gjelder først og fremst dem som har hatt fulle avskrivninger. Det er omtrent halvparten av de vindkraftverkene som vi har. Dramatikken med dette kan være stor, sier Norwea-sjef Åslaug Haga til E24.

Ifølge Norwea leveres omtrent halvparten av norsk vindkraft til industrien gjennom langsiktige avtaler til gunstig pris. Konkurser vil kunne ramme arbeidsplasser, og Haga tror ikke dette var hensikten med skatteøkningen.

– Skulle selskaper gå konkurs, får det definitivt konsekvenser for industrikraftavtalene, sier hun.

– Avhengig av kraftavtalene

Alcoa kjøper kraft til sitt verk i Mosjøen i Nord-Norge gjennom langsiktige avtaler med vindkraftprosjektene Guleslettene, Kvitfjell/Raudfjell og Øyfjellet.

– Det verket er avhengig av vindkraftavtalene sine. Når leverandørene kan gå konkurs og avtalene bli skrotet, da er det ille å være storforbruker av strøm i Nord-Norge også, sier Løfsnæs.

– Hva vil skje med Alcoas kraftkjøpsavtaler hvis en av leverandørene skulle konkurs?

– Det spørs, hvis vi mister en avtale så vil det trolig være i vår interesse å erstatte den. Men du vet jo ikke om du får samme betingelser, sier Løfsnæs.

– Det som er et større problem er at du i det hele tatt kan ha et regime hvor en kraftavtale til mange milliarder bare kan fordufte. Det er den usikkerheten som er verst, sier han.

– Vanskeligere og vanskeligere

Alcoas verk på Lista i Sør-Norge kjøper mye av strømmen sin i en langsiktig avtale med Statkraft som varer til slutten av 2023. Etter dette trengs det nye kraftavtaler.

Løfsnæs frykter for Lista-verkets fremtid etter regjeringens forslag om å redusere CO₂-kompensasjonen til industrien med nær tre milliarder i 2023. Ordningen støtter industrien for å unngå at den flytter til andre verdensdeler fordi Europas klimapolitikk gir dyrere strøm («karbonlekkasje».

– Vi har et verk i Sør-Norge som kan legges ned på grunn av innstramming av CO₂-kompensasjon, sier han.

– Kanskje overlever vi hvis vi får en god kraftavtale lenger frem i tid, men det blir vanskeligere og vanskeligere å se for seg at det kan skje, legger Løfsnæs til.

– Må ikke svekke investeringsviljen

Norwea sier ikke nei til grunnrenteskatt og naturressursskatt, men Haga mener at innretningen på skatten må endres.

– Eksisterende kraftverk må ikke gå konkurs eller få en innretning som gjør at de ikke kan drives videre. Og så må vi ikke svekke investeringsviljen fremover. Det grønne skiftet krever mer kraft, sier Haga.

Haga ber Stortinget om å sørge for at forslaget om grunnrenteskatt på vindkraft blir skikkelig utredet.

– Det er oppsiktsvekkende at man får så vidtrekkende forslag som skal gjelde fra 1. januar uten utredninger og konsultasjoner hverken med næringen eller kommunene, og uten høringer, sier Haga.

– Det er en prosess som i beste fall kan sies å være kritikkverdig, legger hun til.

De nye, store strømforbrukerne

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert: