KLP Banken første bank til å heve boliglånsrenten

Økningen kommer etter at Norges Bank satt opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng for tredje gang på rad.

Publisert: Publisert:

Som vanlig følger landets banker etter når styringsrenten settes opp.

KLP Banken hever boliglånsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng, opplyser banken i en pressemeldingen fredag ettermiddag. Alle de flytende utlånsrentene heves så mye, med unntak av seniorlån.

– At Norges Bank denne uken for fjerde gang i år hevet styringsrenten, påvirker markedsrenten som bankene låner inn penger til. Det gjør at vi må øke renten på boliglån og innskudd, sier Jorunn Ygre Storjohann, direktør for personmarked i KLP Banken i meldingen.

Nytt rentehopp, men er det snart nok?

Innskuddsrenten hos banken økes med inntil 0,6 prosentpoeng. Dette gjelder kun for Topprentekonto med innskudd på over 100.000 kroner.

De øvrige innskuddsrentene heves enten med 0,4 prosentpoeng, eller holdes uendret.

For eksisterende kunder gjelder de nye rentene fra 8. november. For nye kunder gjelder de fra 26. september på boliglån og 28. september på innskuddskontoer.

Sparebank i vest blir nummer to

Like før klokken 17 melder Sparebanken Sogn og Fjordane at de også setter opp sine renter på boliglån og innskudd med 0,50 prosentpoeng, i takt med Norges Bank.

Banken i vest blir dermed den andre banken som justerer rentene.

Hevet som ventet

Norges Bank besluttet torsdag å heve styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 2,25 prosent. Det var den brede forventningen på forhånd.

Renten ligger nå på sitt høyeste nivå siden 2011. Dette tredje gang på rad at at Norges Bank hever med 0,5 prosentpoeng, dobbelt så mye som det som gjerne regnes som en «normal» heving på 0,25 prosentpoeng.

– Prisveksten er klart over målet vårt på 2 prosent, og det er utsikter til at den holder seg høy lenger enn tidligere anslått. Vi setter opp renten for å dempe prisveksten, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i en uttalelse.

Sjeføkonom om renteøkningene: – Det blir en ny hverdag for veldig mange

– Viktig at boligeierne pruter

Carsten Henrik Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, ventet på forhånd at de første bankene ville melde om sine rentehevinger fredag.

– Trenden er at storbankene kommer først og småbankene venter litt, sier Pihl i en pressemelding.

Rentehevingene hos bankene slår ikke ut med en gang. Bankene må varsle om renteøkninger på lån seks uker før de tre i kraft, som betyr at disse hevingen slår ut i begynnelsen av november. Virkningen av den forrige renteheving i august har ennå ikke slått inn, og merkes først helt i starten av oktober.

Meglertopp taler Norges Bank midt imot: – Boligprisene vil fortsette å øke

Det er stor forskjell mellom de beste og de dårligste bankene når det kommer til boliglånsrente, ifølge Huseiernes beregninger.

– Derfor er det nå viktig at boligeierne er aktive forbrukere og pruter på renten. Både ved å forhandle med egen bank, og ved å se om man får bedre vilkår i andre banker, sier Pihl.

Renten på nye boliglån

Hinter om «normalhevinger»

De aller fleste økonomer hadde ventet at Norges Bank skulle sette opp renten med 0,5 prosentpoeng denne gangen.

– Noe annet ville vært oppsiktsvekkende med en så rentesensitiv økonomi som den norske, sa sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24 etter rentebeslutningen.

Haugland påpeker at Norges Bank i sine anslag signaliserer at de er svært usikre på hvordan norsk økonomi vil utvikle seg den nærmeste tiden.

Norges Bank hever renten med 0,5 prosentpoeng

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea Markets, sier Norges Bank ser klare tegn til at det renten og strømprisene begynner å dempe aktiviteten i økonomien. Han påpeker også at at mange nordmenn nå har mye gjeld, og må forberede seg på flere renteøkninger.

– Renten skal opp litt til og vi begynner å snakke en boliglånsrente opp på rundt 4 prosent. Det vil bli en ny hverdag for veldig mange, sa han til E24 torsdag.

Sjeføkonom tror Norges Bank vil nøye seg med en renteøkning til

Sentralbanken legger opp til at renten skal videre opp på neste møte i november, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa torsdag at prognosen deres er forenelig med rentehevinger på 0,25 prosentpoeng i både november, desember og mars.

Norges Bank legger i prognosen til grunn at renten skal videre opp gjennom høsten og vinteren, mot en rentetopp på rett over tre prosent sommeren 2023.

Og dersom styringsrenten heves i tråd med det Norges Bank ser for seg nå, antar sentralbanken at boliglånsrenten vil stige til omtrent 4,3 prosent i løpet av 2023.

Norges Bank venter boligprisfall på 4 prosentSentralbanksjefen hinter om «normalhevinger»: – Men usikkerheten er stor
Publisert: